Proteste în România: Stop 5G!

Mai multe orașe din România s-au raliat zilei internaționale de protest împotriva implementării tehnologiei 5G. Scopul evenimentului global este acela de „a împiedica desfășurarea a milioane de antene 5G pe întreg Pământului și plasarea pe orbită a peste 50.000 de sateliți 5G, precum și acela de a cere întâlniri de urgență cu reprezentanți guvernamentali, dar și ai unor organizații internaționale, Uniunea Europeană, ONU, Organizația Mondială a Sănătății.”
În România, au avut loc proteste în mai multe orașe, printre care Craiova, București sau Brașov.
Protestul de la Craiova a avut loc la sfârșitului unei reuniuni publice cu tema „Tehnologia 5G, de la promisiuni la riscuri globale”, în cadrul căreia reprezentanți ai societății civile au adoptat o rezoluție prin care cer ca orașul lor „să fie liber de 5G”.
Președintele Asociației Civice pentru Viață (ACpV), conf.univ.dr.Luminița Simoiu, a afirmat că la nivel internațional există studii științifice care dovedesc că radiațiile electromagnetice nu numai că nu sunt neutre, ci chiar letale, iar riscul pentru cetățenii Craiovei este cu atât mai mare, cu cât aceștia sunt supuși și radiațiilor ionizante de la Centrala de la Kozlodui.
„Sunt zeci de cazuri în zona noastră de persoane cu afecțiuni grave din cauza hipersensibilității la radiații electromagnetice pe care au căpătat-o în timp, inclusiv cancere cerebrale. Deja au început să se vadă efectele. Iar tehnologia wireless 5G va aduce o creștere uriașă a poluării electromagnetice, într-un timp foarte scurt, pentru că în loc de turnuri cu antene la distanțe de câțiva kilometri unul față de altul, vor fi amplasate antene celulare de mici dimensiuni, dar foarte puternice, în medie la fiecare a treia locuință. În loc de 2.000 de sateliți care orbitează Pamântul în prezent, vor fi în cel mai scurt timp 50.000 de sateliți și vor fi milioane de antene 5G”, a mai spus președintele ACpV, asociația care a organizat protestul.

Acțiuni similare au avut loc sâmbătă în peste 30 de țări ale lumii. Mii de oameni au ieșit în stradă la Geneva, în Elveția, țară unde locuitorii din mai multe cantoane au adoptat rezoluții prin care se interzice acordarea de licențe 5G la nivel local.