Ghidat de ambiție și credință – ce învățăm din tragedia lui Kobe Bryant?

O lume întreagă a fost zguduită de vestea morții marelui baschetbalist Kobe Bryant, într-un accident teribil de elicopter care s-a soldat cu moartea timpurie a tuturor pasagerilor, printre care și fiica de doar 13 ani a lui Bryant, Gianna.

Personalități de la colegii baschetbaliști până la președintele Donald Trump, precum și simpli fani, și-au exprimat șocul și durerea la această veste. De înțeles, Bryant nu era doar un jucător, ci un adevărat fenomen, un bărbat condus de o combinație rar întâlnită între ambiție, între dorința de a excela și o modestie profundă, ancorată probabil în credința sa (Bryant a fost de-a lungul vieții un catolic convins, adesea întâlnit la biserică).

Viața lui Bryant, bineînțeles, nu a fost marcată doar de succes, ci și de momente mai grele, cum ar fi acuzația din 2003 cum că ar fi violat o femeie într-un hotel din Colorado, întâmplare pentru care Bryant și-a cerut ulterior scuze, jurând că nu așa a interpretat el situația, iar acuzația a fost retrasă. Într-un interviu cu revista GQ din 2015, Bryant a povestit cum credința sa l-a ajutat să treacă peste acest moment dificil și despre discuția avută cu un preot.

„Mi-a spus ‘Las-o. Mergi mai departe. Dumnezeu n-are să-ți dea mai mult decât poți duce, iar acum situația se află în mâinile Lui. Nu e ceva ce tu poți controla, așa că las-o să treacă.’ A fost un adevărat moment de răscruce pentru mine.”

Baschetbalistul, după cum spuneam, era un om extrem de ambițios și și-a trăit întreaga viață țintind cât mai sus. Într-un interviu cu Yahoo Sports în 2010, întrebat unde crede că se situează în topul celor mai buni jucători, Bryant a zis că nu-l interesează.

„Vreau ca lumea să mă țină minte ca un om care a țintit foarte departe, indiferent de talent. Dacă aș putea fi ținut minte ca un om silitor, cu rezultate deosebite ar însemna foarte mult pentru mine.”

A fost un om care a căutat mereu să exceleze în cariera aleasă, o calitate într-adevăr foarte rară și din ambiția căruia am putea învăța cu toții. Însă niciodată nu s-a lăsat orbit de această ambiție, afirmând mereu că înțelege și e recunoscător pentru această oportunitate de a juca alături de atâția giganți sportivi. Ba chiar, ultimul său mesaj de pe Twitter, postat la doar câteva ore înaintea teribilului accident, îl lăuda pe LeBron James, „urmașul său” pe teren care recent i-a depășit recordul.

Putem învăța enorm de la acest om cu adevărat remarcabil, iar o ultimă lecție, tragică de altfel, ar fi că nimic nu este garantat. Cum bine remarca Donald Trump, Bryant era abia la început – avea doar 41 de ani și deși se retrăsese de câțiva ani de pe teren, ar mai fi putut face atât de multe.