Utilizatorii WhatsApp în pericol – un truc simplu prin care contul poate fi hackuit

Conform unui articol recent publicat în revista Forbes, utilizatorii WhatsApp ar putea fi în pericol, din cauza unui truc incredibil de simplu de realizat dar care vă poate fura identitatea online în doar câteva minute.

Escrocheria funcționează în felul următor – primești un mesaj de la un prieten spunându-ți că în câteva minute, vei primi un mesaj de confirmare conținând un cod de 6 cifre (precum cele folosite de platforma de messaging) și rugându-te să-i trimiți apoi SMS-ul respectiv. Sigur, sună puțin ciudat, însă adevărul e că majoritatea dintre noi nu am ezita să facem un serviciu bizar, dar simplu, doar nu ne așteptăm ca un om cu care comunicăm des și în care avem încredere să ne pună în pericol.

Dar ce nu știm e că foarte probabil, contul respectiv a fost hack-uit prin exact aceeași metodă. Tu, trimițând înapoi mesajul cu codul îi dădeai efectiv cheile către contul tău de WhatsApp hackerului care apoi putea să te blocheze din a-ți mai folosi identitatea online și prin telefonul tău, descoperea noi potențiale ținte.

E o schemă extrem de ingenioasă care, conform articolului, a făcut ravagii în Singapore vara trecută.

Acum te întrebi ce poți face tu. Partea bună e că escrocheria e cât se poate de simplu de prevenit, partea proastă însă, e că ea depinde de utilizatori, care în general nu acționează pentru a-și proteja datele.

Ce ai de făcut?

Intră în meniul de setări al WhatsApp-ului, iar apoi în secțiunea „Account”. Aici vei găsi opțiunea de „Two-Step Verification” care efectiv îți asigură securitatea pe platformă. Aici, vei fi rugat să adaugi un cod PIN adițional (ca un fel de parolă) care să-ți confirme identitatea în caz că te-ai logat de pe alt dispozitiv. De-asemenea, ai opțiunea de a adăuga și o adresă de e-mail. Astfel, chiar dacă cineva face rost de codul tău de verificare printr-o astfel de escrocherie, ei tot nu-ți pot accesa contul.

Contul de WhatsApp e incredibil de ușor de hackuit, după cum demonstrează acest truc simplu, așa că e mai bine să te protejezi, chiar dacă ți se pare de neconceput ca tu sau vreun prieten de-al tău să fie hackuit.