5 sfaturi pentru un păr sănătos

Marea majoritate a femeilor își doresc un păr bogat și lucios care să stârnească gelozie, dar din păcate nu toate au parte de așa ceva în mod natural. Și deși asta nu se poate schimba, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți păzi părul și a-l îngriji.

Marea majoritate a femeilor își doresc un păr bogat și lucios care să stârnească gelozie (și nu doar ele, și bărbații se luptă pentru a-și menține părul cât mai des și mai sănătos), dar din păcate nu toate au parte de așa ceva în mod natural. Și deși asta nu se poate schimba, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți păzi părul și a-l îngriji.

1. Păzește-te de căldură.

Asta se referă cam la orice sursă de căldură – chiar și expunerea la razele soarelui, mai ales pe o perioade îndelungată distruge firul de păr, după cum putem observa vara. Însă acest prim sfat are mai mult legătură cu evitarea uscătorului de păr și a aparatelor de coafat, cum ar fi ondulatorul.
Când îți expui părul la căldură, distrugi stratul exterior de umezeală, menit să protejeze și să hidrateze părul. Căldura duce la un păr deshidratat și fragil și la vârfuri despicate, pe scurt, exact opusul unui păr sănătos.

2. Să te speli pe cap sau nu?

Fiecare are ritmul lui – unii se spală de două ori pe săptămână, alții zilnic, alții abia o dată săptămânal și e important ca tu să-ți găsești propriul ritm. Dacă te lupți deja cu păr distrus, se poate să fie din cauza spălatului (fie prea des, fie insuficient). Spălatul prea des poate afecta sănătatea scalpului și duce la apariția bacteriilor, de-asemenea crește numărul vârfurilor despicate.
În același timp, spălatul prea rar poate duce la mătreață.

3. Nu peria părul ud!

Mulți oameni au tendința de a se pieptăna după spălatul pe cap, în ideea că așa scapă de părul încâlcit. Însă, asta duce la ruperea mai multor fire de păr și la scăderea podoabei capilare, din moment ce părul e mai fragil atunci când e ud (și mai greu de deznodat, ceea ce te face să tragi mai tare).
De-asemenea, nu foloși produse de coafat (de genul ondulator) pe părul ud, deoarece ele fac ca apa de pe firul de păr să fiarbă și distrug părul.

4. Lasă elasticul de păr

Elasticele pentru păr au tendința să tragă mult prea tare, punând presiune pe firul de păr și rupându-l. De-aceea, când îți prinzi părul în coadă sau în coc, optează pentru un elastic cu cârlionți din silicon sau unul din material textil cât mai relaxat care să nu strângă părul.

5. Nu neglija puterea unei măști.

Când simți că starea părului te-a adus la capătul puterilor, încearcă o mască, fie din comerț, fie una naturală. Masca cu ouă hidratează și încurajează creșterea părului. Las-o să acționeze și apoi clătește cu apă călâie spre rece, ca să nu te trezești cu vreo omletă în cap.

Alte ingrediente favorite pentru tratarea părului deteriorat sunt uleiul de argan și uleiul de măsline, ambele incredibil de hidratante și pline de nutrienți. Ideal ar fi să le combini, sau să amesteci uleiul de argan cu niște ou, deoarece e extrem de dens și nu e indicat să îl aplici simplu pe păr. Spală-te bine pe cap după 20-30 de minute.