Raed Arafat critică OUG sănătății adoptată marți: „Nu înțeleg care a fost caracterul de urgență ca să se ia astfel de decizii peste noapte”

Șeful DSU, Raed Arafat, a criticat dur ordonanța de urgență adoptată marți noaptea de Guvernul Orban. Miercuri dimineață, acesta a postat pe pagina sa de Facebook o explicație extensivă despre tot ce este greșit cu adoptarea acestei ordonanțe pentru sănătate.

Ieri în cadrul ședinței de guvern au fost introduse în OUG destinată sectorului privat noi articole care vor avea cu siguranță un impact major, și nu unul pozitiv, asupra sistemului național de urgență.

Încă de la început am trimis un punct de vedere asupra unor prevederi cu impact negativ pe sistemul public de urgență, mai ales referitor la modificarea articolului 111 din Legea Sănătății. Spre surprinderea mea, și a multora dintre colegii mei, s-a mers și mai departe ieri seară prin introducerea unor noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență, care și așa este limitat ca sumă comparativ cu nevoile reale.

Nu înțeleg care a fost caracterul de urgență ca să se ia astfel de decizii peste noapte, fără analiza reală de impact și fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care vor destabiliza tot sectorul public de urgență, de la serviciile de ambulanță până la SMURD și UPU, fără excepție. Deschiderea accesului comercianților la bugetul de stat prin care este finanțat sectorul public de urgență este un pas care înseamnă că în câțiva ani vom împărți sumele cu toți care vor apărea pe piață în urma acestei decizii aberante, ducând implicit la reducerea finanțării sectorului public în favoarea celui comercial.

Voi reveni cu explicații mult mai clare în următoarea perioadă și sunt convins că sunt mulți care vor înțelege foarte bine temerile pe care împreună cu mulți dintre colegii mei le avem.

Oricum aceste demersuri în mod cert nu sunt în favoarea pacientului, chiar dacă ele sunt prezentate în acest mod. Nu înțeleg de ce se dorește atât de mult destabilizarea unui sector funcțional și care și-a dovedit eficiența inclusiv prin gradul de încredere al populației în acest sector care mai necesită mult de făcut în următoarea perioadă.

În poza atașată, găsiți articolele noi care deschid bugetul de stat pentru comercianți. Ca să înțelegeți mai bine, tot sistemul integrat de urgență este finanțat din bugetul de stat. Partea medicală consumă sub jumătate din suma totală iar această sumă încet încet va fi împărțită cu comercianții care au multe metode ca să elimine treptat sectorul public.