Descoperire epocală: Cum poate fi oprită îmbătrânirea

Oamenii de știință au descoperit un mecanism celular, prin a cărui dezactivare se poate stopa procesul de îmbătrânire, dar și apariția unor boli precum cancerul, diabetul sau Alzheimer.

Cercetătorii americani au descoperit un complex proteic special – un comutator molecular responsabil pentru răspunsul imun la inflamațiile cronice din organism. Dezactivarea acestui complex va permite oprirea procesului de îmbătrânire, dezvoltarea cancerului și diabetului, precum și a bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cell Metabolism, citată de agenția Sputnik.

Oamenii de știință de la Universitatea din California din Berkley, în colaborare cu colegii lor chinezi, au identificat o legătură clară între funcționarea unui complex proteic imunitar specific și îmbătrânirea, precum și rezistența la insulină.

Complexul proteic inflamator NLRP3 este responsabil în organism pentru detectarea potențialelor amenințări și declanșarea unui răspuns inflamator. La persoanele vârstnice, în condiții de stres sau în condiții adverse de mediu, există o hiperactivare constantă a acestui complex și, ca urmare, supraîncărcarea sistemului imunitar al organismului și inflamațiile cronice, care provoacă diverse boli distructive – de la scleroză și demență la diabet și cancer.

Autorii sunt siguri că dacă activitatea complexului este oprită, atunci toate procesele distructive asociate cu îmbătrânirea pot fi nu numai încetinite, ci și inversate.

„Laboratorul meu este foarte interesat să înțeleagă reversibilitatea îmbătrânirii”, a declarat Danica Chen, profesor asociat de biologie metabolică, dietetică și toxicologie, într-un comunicat de presă al universității.
„În trecut, am arătat că celulele stem în vârstă pot fi întinerite. Acum vrem să înțelegem măsura în care îmbătrânirea poate fi inversată prin controlul proceselor fiziologice asociate cu îmbătrânirea și degenerarea și boli precum inflamația și rezistența la insulină”, a mai spus Chen.

Cercetătorii afirmă că pe baza descoperirii lor se poate trece al crearea unor medicamente care să dezactiveze mecanismul respectiv.