Canada: E considerat „rasist” să-i ceri unui imigrant să învețe engleză sau franceză

Canada este deja de mult, mult timp în rândul țărilor sărite rău de pe fix când vine vorba de diversitate, toleranță și politica față de imigranți, însă încă reușește să mă uimească uneori.

Cum ar fi acum, citind acest studiu realizat în 2018 care a arătat că aproape 5% din populația din Toronto nu cunoaște nici limba engleză, nici limba franceză (Canada fiind, bineînțeles, o țară bilingvă). Și nu vorbim despre cunoscutul la perfecție sau măcar fluent, vorbim de faptul că acești oameni, imigranți, desigur, nu se descurcă să lege două vorbe, nici cât să-și îndeplinească cum trebuie job-ul din țara respectivă.

Spre exemplu, mi-a stârnit curiozitatea o conversație cu o prietenă care mi se plângea că nimeni nu vorbește franceză sau engleză în cafeneaua în care intrase. Am zis sigur că exagerează, nu se poate să nu vorbească deloc, or vorbi mai stâlcit, lucru care e, la urma urmei, de așteptat. Însă nu, a reieșit că angajații cafenelei, majoritatea asiatici, nu cunoșteau nici câteva cuvinte de bază, cum ar fi diferența între vanilie și caramel – de bun-simț când lucrezi într-o cafenea, nu?

Întrebând-o cum se poate, mi-a răspuns că e „rasist să le ceri să învețe limba”.

Am crezut că e o glumă, dar uite că nu e așa. Studiul de care vă vorbeam adineauri, în loc să fie revoltat de situație, comentează că „Atunci când ne gândim la diversitate, ne gândim la rasă și la diferența de cultură, însă nu ne prea gândim la nevoile de bază pe care le au acești oameni de a fi serviți pe limba lor.”

La sfârșitul anului trecut, o filmare în care o femeie canadiană se răstește la angajații unui supermarket să vorbească în engleză în Canada deoarece vorbeau chineză, a devenit virală. Iar absolut toate publicațiile de știri și toți oamenii care au comentat pe rețelele de socializare scandalul au spus că femeia respectivă era „rasistă” și „nesimțiță”. Să ceri ca în propria țară un imigrant să vorbească limba… rasist și nesimțit, aparent.

Asta e lumea globalistă în care trăim, asta se întâmplă în momentul în care devine „rasist” să-ți aperi și să-ți iubești identitatea națională.