Poluarea, un factor agravant pentru coronavirus?

„Există o legătură între concentraţia de particule PM10 din atmosferă peste limita admisă, din perioada 10-29 februarie, şi numărul de cazuri de persoane infectate cu COVID-19”, spune un studiu realizat de Societatea Italiană pentru Medicina Mediului.

bpnews

Unul dintre cele mai mari mistere ale vremurilor actuale este de ce situația îmbolnăvirilor din Italia este așa cum este, mult peste orice altă națiune din lume. Se poate observa cu ochiul liber, chiar fără să urmărești neapărat bilanțuri și statistici că italienii au mult mai multe cazuri de COVID-19 și de-asemenea văd și mult mai multe decese.

De ce?

O posibilă explicație este nivelul ridicat de poluare cu PM 2.5 și PM 10 (particule fine în suspensie) și NOx (oxizi de azot). Conform publicației Eco Magazin, acestea sunt produse de arderea de combustibili fosili de tip păcură, de arderea incompletă a carburanților auto (de exemplu, atunci când stai în trafic), și arderea deșeurilor de plastic de orice fel.

Aceste particule afectează sistemul respirator, și de aceea contribuie la agravarea simptomelor de COVID-19.

O zonă în care nivelul de poluare este foarte ridicat este, într-adevăr, zona italiană Lombardia, unde se înregistrează zilnic un număr îngrijorător de cazuri.

Un studiu realizat de Societatea Italiană pentru Medicina Mediului (SIMA), împreună cu Universitățile din Bari și Bologna, arată că poluarea ar fi atins un punct maxim la începutul lui 2020.

„Există o legătură între concentraţia de particule PM10 din atmosferă peste limita admisă, din perioada 10-29 februarie, şi numărul de cazuri de persoane infectate cu COVID-19”, spune studiul.

Se pare că printre zonele afectate de un astfel de nivel de poluare s-ar număra și o parte a Chinei (printre care și Wuhan-ul)si regiunea Muhouse din Franța (unde s-au înregistrat iarăși destul de multe cazuri și unde activează de mai mulți ani un incinerator de deșeuri).

Nici România nu stă foarte bine la capitolul poluare, în special în zona sudică (inclusiv a Bucureștiului), unde poluarea cu PM 2.5 este destul de ridicată.

Bineînțeles, acesta este doar unul dintre posibile motive pentru care unele zone sunt mai rău lovite de coronavirus decât altele, dar el ridică niște întrebări legate de stilul nostru de viață. Întrebări pe care poate ar fi bine să nu le uităm nici după ce criza actuală se va fi terminat.