Regimul chinez promitea în urmă cu doar două săptămâni că în cele două spitale de la Wuhan vor fi trataţi 2.600 de pacienţi, dar pe cât de repede au fost ele construite, după cum au arătat imaginile venite dinspre China, pe atât de dificil ele se ocupă cu pacienți, în ciuda faptului că numărul îmbolnăvirilor în China continentală se apropie de 60.000.
Cel mai mare dintre spitale, Leishenshan, are numai 90 de pacienţi, conform The Guardian, deşi este construit să găzduiască până la 1.600 de bolnavi. Şi la celălalt spital, Huoshenshan, situaţia se prezintă asemănător, deşi unitatea dispune de 1.000 de paturi. Şi, cu toate acestea, mediile de la Beijing ne informează cu obstinaţie despre transformarea în spitale de urgenţă a unor săli de sport sau unor spații destinate evenimentelor culturale.
Guardian scrie că acest paradox este cauzat de faptul că marea provocare a politicienilor din fruntea statului chinez este menţinerea propagandei şi a unei imagini pozitive a Chinei şi acoperirea deficienţelor în gestionarea crizei. Astfel, o dată misiunea politică îndeplinită şi construirea unor spitale într-un timp record, care face invidioasă orice altă ţară de pe această planetă, restul problemelor, trec pe plan secund, fie ele şi de ordin medical. Acestea sunt cauzate de imposibilitatea asigurării aici a unor tratamente medicale de calitate, unităţile neavând spaţii de izolare suficiente, iar toaletele deservind mai multe zeci de pacienţi, acestea fiind de fapt numai o parte dintre probleme.
Cenzura funcţionează încă, iar sistemul autoritar de la Beijing nu permite răspândirea ştirilor care ar putea ştirbi imaginea ţării, iar cel mai bun exemplu este cel al medicului Li (34 ani), care a intrat în vizorul poliţiei după ce a avertizat încă din decembrie cu privire la pericolele ce ar putea fi generate de coronavirus, şi care ulterior el însuşi a murit, tocmai din cauza virusului ucigaş.
Câte victime a făcut, de fapt, coronavirusul?
Joi au fost raportate încă 14.840 de noi cazuri în provincia Hubei, centrul epidemiei, şi alte 2.015 de cazuri noi la nivel naţional cu o zi mai devreme. Dar, excluzând cazurile confirmate folosind noile metode, numărul de cazuri noi a crescut cu doar 1.508.
Contaminările suplimentare cu noul tip de coronavirus, un salt record, este explicat de specialiştii de la Beijing prin adoptarea unei noi metodologii de definire a cazurilor de infectare, ceea ce aruncă noi suspiciuni asupra autorităţilor şi ridică semne de întrebare cu privire la numărul real al victimelor. Această cifră îngrijorătoare şi sancţiunile disciplinare care au urmat alimentează speculaţiile potrivit cărora gravitatea epidemiei de pneumonie virală provocată de Covid-19 ar fi putut să fie subestimată. Aceste creşteri se datorează unei noi definiţii, mai largi, a cazurilor de infectare. De acum înainte, autorităţile locale vor contabiliza cazurile „diagnosticate clinic”. De exemplu, o radiografie pulmonară în cazurile suspecte poate fi de acum considerată ca fiind suficientă pentru diagnosticarea virusului. Până joi, un test de acid nucleic era indispensabil.
„În acest gen de epidemie, există două metode: fie să foloseşti o plasă cât mai largă pentru a te asigura că niciun bolnav nu se strecoară prin ochiurile plasei, fie să faci o depistare rapidă„, însă cea din urmă necesită mai mult timp, a declarat Kentaro Iwata, profesor la Universitatea Kobe din Japonia, expert în boli infecţioase.
Noile cifre ridică bilanţul în China la aproape 60.000 de cazuri confirmate şi la cel puţin 1.355 de morţi. Coincidenţă sau nu, cel mai înalt oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC) din Hubei, Jiang Chaoliang, a fost demis din funcţie. El a fost înlocuit cu primarul din Shanghai, Ying Yong, un apropiat al preşedintelui Xi Jinping.
Discussion about this post