Pare greu de crezut, dar Japonia, țară în care coronavirusul a apărut mai devreme decât în Europa, a reușit să stabilizeze situația, fără a recurge la măsuri restrictive.
În Japonia, primul caz a fost confirmat la 16 ianuarie, iar până în prezent țara a înregistrat doar 1000 de cazuri de infecție cu coronavirus și 29 de decese, nimica toată dacă ne uităm la ce se întâmplă în Italia, a cărei populație este doar pe jumătate față de cea Japoniei. Școlile au fost închise în februarie, iar astăzi guvernul de la Tokyo a decis ca școala să înceapă în aprilie, când oricum se termină vacanța de primăvară.
Aceasta a fost singura măsură luată pentru stoparea epidemiei, în rest, viața a continuat normal, munca, deplasările cu trenuri supra-aglomerate ca de obicei, iar localurile nu au fost închise. Prin urmare, nici economia Japoniei nu a avut prea mult de suferit!
Sunt numeroase voci care susțin că Japonia are tot interesul să mențină o imagine bună având în vedere că țin cu dinții ca Jocurile Olimpice să se desfășoare conform programului. Se spune că Japonia nu a făcut decât un număr limitat de teste, pentru a nu scoate la lumină adevărata situație.
Pe de altă parte, dacă epidemia ar fi avut aceeași amploare ca în Italia, cu siguranță că guvernul de la Tokyo nu ar fi avut cum să ascundă așa ceva. Dacă în Tokyo de pildă ar fi murit oamenii ca muștele așa cum se întâmplă la Milano sau Bergamo, niciun guvern n-ar fi putut ascunde convoaiele cu sicrie pe care le prezintă presa din Italia. Să nu uităm însă că în toată această perioadă, autoritățile din Italia au inclus orice mort care avea și urme de coronavirus în bilanțul oficial. După cum declara chiar azi, șeful Protecției Civile din Italia, Angelo Borelli, cauza exactă a morții celor peste 600 de morți de vineri urmează a fi stabilită ulterior de Institutul Superior al Sănătății. Cândva, în viitor, pentru că până acum nu am auzit vreo rectificare a bilanțului oficial.
În Japonia, după toate probabilitățile nu s-a procedat așa. Autoritățile continuă să anunțe zilnic un număr relativ mic de cazuri noi, care însă nu trezesc panică.
Este foarte probabil ca Japonia să încerce să convingă lumea că este o țară sigură și Olimpiada poate avea loc la vară. La mijloc sunt interese economice uriașe, dar, pe de altă parte, și noi, restul planetei, ar trebui să ne punem toate speranțele în acest important eveniment sportiv, o tradiție a societății noastre. Fie că reușim să oprim epidemia, fie că nu, la un moment dat viața trebuie să-și reia cursul firesc. Trebuie să ținem Olimpiada cu orice preț, VII SAU MORȚI!
Discussion about this post