Bilanțul victimelor noului coronavirus continuă să crească amețitor în Italia, în ciuda măsurilor draconice de izolare socială impusă de autorități. Cifrele vorbesc de la sine, vineri s-au anunțat peste 4400 de noi cazuri de persoane cu test pozitiv, în timp ce numărul morților a atins un trist record, 969 de persoane decedate, cifră care nu s-a înregistrat nici măcar în China raportat la 24 de ore.
Aceste cifre catastrofale vin la aproape trei săptămâni de la decretul privind izolarea la domiciliu a populației, emis în noaptea de 8/9 martie. La acea vreme, premierul Conte le promitea italienilor că ne separăm acum ca să ne îmbrățișăm cu mai multă căldură după”. Lucru care nu pare că se va întâmpla prea curând.
Epidemia nu dă semne de încetinire nici măcar în zona Lombardia, cel mai greu afectată – astăzi au fost 2409 noi cazuri pozitive.
Poate că numărul de persoane depistate pozitiv nu este cea mai mare problemă, din moment ce, așa cum arată statisticile pe plan internațional, majoritatea sunt persoane care vor depăși infecția fără probleme.
Mult mai preocupant este numărul celor decedați, care, oricum ai lua-o, arată un faliment al sistemului de sănătate din Italia.
Autoritățile de la Roma par complet depășite de situație, astfel că, în lipsă de idei cu adevărat utile, schimbă de la o zi la alta vestitele declarații pe proprie răspundere pentru ieșitul din casă, aducând cetățenii la exasperare. Cu toate acestea, devine tot mai clar că nu oamenii în izolare sunt de vină. Cel mult se poate deduce că epidemia continuă să se răspândească prin intermediul milioanelor de oameni care continuă să meargă la lucru.
Cel mai probabil, măsurile de izolare socială care expiră la 3 aprilie vor fi prelungite, astfel că sunt de așteptat consecințe economice devastatoare. Italia era și așa una din țările europene cu mari probleme economice, iar la începutul crizei se auzea foarte des ideea că Italia nu poate fi lăsată să se prăbușească, având în vedere efectele asupra ansamblului Uniunii Europene. La ora actuală, este clar că falimentul economic nu poate fi evitat, mai ales dacă suspendarea activității va dura peste o lună de zile, așa cum se întrevede.
Dacă luăm în considerare și faptul că Spania a prelungit și ea pentru alte 15 zile măsurile de izolare ce urmau să expire la 31 martie, iar Franța va face probabil la fel, nu putem decât să ne îngrozim dacă ne gândim la situația economică din Europa de după pandemie.
Din această perspectivă, cuvintele președintelui american Donald Trump sunt un avertisment pe care ar trebui să-l luăm cu toții în serios „Nu putem permite ca remediul să fie mai periculos decât boala în sine”.
Senator de Prahova Ninel Peia, Chestor al Senatului: „Ministrul Daniel David distruge conștiința Neamului Românesc!”
Recenta măsură fără precedent de a scoate Istoria și Geografia din trunchiul comun la clasele superioare ale liceului propusă de...
Continue ReadingDetails
Discussion about this post