Regina Elisabeta le-a spus duminică britanicilor că vor depăși epidemia de coronavirus dacă rămân hotărâți în fața blocării și autoizolării, evocînd spiritul celui de-al doilea război mondial într-o transmisie extrem de rară către națiune, anunță BBC.
În ceea ce a fost cel de-al cincilea mesaj televizat din domnia sa de 68 de ani, Elisabeta i-a chemat pe britanici să demonstreze că sunt la fel de puternice ca generațiile din trecut. „Împreună ne confruntăm cu această boală și vreau să vă asigur că, dacă rămânem uniți și hotărâți, atunci o vom depăși”, a spus monarhul în vârstă de 93 de ani.
„Cu toate că ne-am confruntat și cu alte provocări, aceasta este diferită. De această dată ne unim cu toate națiunile de pe glob într-un efort comun, folosind marile progrese ale științei și compasiunea noastră instinctivă pentru a vindeca. Vom reuși – și acel succes va aparține fiecăruia dintre noi”.
Discursul televizat a venit la câteva ore după ce oficialii au anunțat că numărul deceselor din Marea Britanie din cauza virusului a crescut cu 621 în ultimele 24 de ore, la 4.934. O creștere a numărului de decese este așteptată săptămâna viitoare.
Regina le-a mulțumit celor care stau acasă și a adus un omagiu personalului sanitar, pentru munca lor dezinteresată.
Regina vorbește de obicei națiunii doar în mesajul ei televizat anual de Crăciun.
Pentru a elimina orice risc, filmarea a fost efectuată într-o cameră mare, pentru a asigura o distanță sigură între ea și cameraman, care purta mănuși și mască și era singura persoană prezentă.
Elizabeth a spus că situația îi amintește de prima său mesaj difuzat, în 1940, când ea și defuncta soră Margaret au vorbit de la Windsor copiilor care fuseseră evacuați din casele lor pentru a scăpa de bombardamentele naziste.
Ea a spus că, în viitor, oamenii se vor putea mândri cu faptul că au trăit o astfel de provocare. „Cei care vin după noi vor spune că britanicii acestei generații au fost la fel de puternici ca oricare alta”, a spus ea. „Atributele autodisciplinei, ale tăriei de caracter binevoitoare și ale compasiunii caracterizează încă această țară. Mândria de a fi cine suntem nu face parte din trecutul nostru, ci definește prezentul și viitorul nostru.”
Regina a invocat cuvintele celebrei piese „We’ll Meet Again” de Vera Lynn din timpul celui de-al doilea război mondial, care a devenit un simbol al speranței pentru britanici în timpul conflictului.
„Ar trebui să ne asigurăm că, în timp ce putem avea mai mult de îndurat, zilele bune se vor întoarce”, a spus ea. „Vom fi din nou cu prietenii noștri; vom fi din nou cu familiile noastre; ne vom întâlni din nou.”
Margareta, Custodele Coroanei române a vorbit românilor despre felul admirabil în care concetăţeni ai noştri dovedesc generozitate, omenie, spirit civic şi compasiune, într-un moment dificil din viaţa naţiunii noastre, atinsă de Covid-19.
”Transmit condoleanţe celor aflaţi în doliu după pierderea celor dragi atinşi de coronavirus. Doresc familiilor îndoliate să aibă puterea de a trece peste aceste momente grele. Sunt cu gândul alături de oamenii din Arad, Ţăndărei, Botoşani şi Deva şi din alte locuri unde au apărut motive de îngrijorare sau nemulţumire. Suceava are nevoie de ajutor. Spitalele cer echipamente şi medicamente. Oamenii sunt speriaţi şi nu ştiu ce va aduce ziua de mâine. La Suceava este nevoie de mai mult personal medical şi de o informare mai bună despre ceea ce se întâmplă.
Este absolut necesar să continuăm să stăm acasă şi să înţelegem gravitatea situaţiei. Ştiu că e foarte dificil. De asemenea, nu trebuie cumpărate exagerat de multe alimente. Aceasta creează blocaje şi nu ajută pe nimeni.
Am aflat în ultima săptămână despre frumoase iniţiative artistice, sociale şi civice pentru a ne ajuta pe cei mulţi care suntem izolaţi acasă. De exemplu Ateneul Român, Teatrul Bulandra, Opera Română, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie şi alte instituţii din ţară transmit spectacole şi concerte online. Teatrul Naţional transmite pe YouTube conferinţele sale prestigioase. Şi minunaţii actori Carmen Tănase, Nadiana Sălăgean, Medeea Marinescu, Şerban Pavlu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, toţi izolaţi la domiciliu, realizează pe YouTube, în fiecare săptămână un nou serial românesc intitulat «Discutabil», despre criza creată de coronavirus. Este un frumos exemplu de profesionalism şi de spirit civic. Societatea civilă şi românii dau dovadă de generozitate şi de spirit de răspundere. Sunt multe asociaţii şi persoane care oferă sprijin moral, psihologic şi servicii celor mulţi care sunt izolaţi acasă. Livrează cumpărături la domiciliu o mulţime de asociaţii din întreaga ţară. Este, de exemplu Geeks for Democracy, cumpărături la uşa ta, la nivel naţional, Asociaţia studenţilor la construcţii, Bucureşti, Vă ajutăm, din Braşov, Federaţia tinerilor, din Bacău, şi voluntari din Timişoara, Braşov, Târgovişte şi Râmnicu Sărat. Şi lista este mult mai lungă. Puteţi găsi totul pe internet şi, dacă nu aveţi acces la internet, vorbiţi cu prieteni. Direcţia generală de asistenţă socială din Bucureşti a deschis gratuit telefonul verde 0800 821 218, adresat persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor cu un singur părinte. Serviciile fundaţiei regale Margareta a României continuă. Telefonul vârstnicului funcţionează zilnic. Cinci psihologi, trei asistenţi sociali şi douăzeci de voluntari vorbesc la telefon cu oamenii în vârstă la numărul 0800 460 001. Ei dau sfaturi psihologice şi confort emoţional, alină singurătatea, dau informaţii practice şi consiliere socială. Fundaţia mea a iniţiat de curând fondul special pentru seniori, pentru problemele provocate de coronavirus. Pentru cei în vârstă puteţi face donaţii prin sms cu textul «singur» la numărul 8844.
În încheiere mulţumesc cu toată recunoştinţa medicilor, personalului medical şi miilor de voluntari care se află în prima linie a luptei cu acest nou duşman al umanităţii”, a arătat Margareta în mesajul său video intitulat ”În zile grele, suntem cu toţii împreună”.
https://www.youtube.com/watch?v=rjRTFlMHU4c&fbclid=IwAR0c2rjkNRbAKnIl7cshD_FKCd_MmYYb6gq8XNndCRogn82Iz8b7vDJAXJ4
Discussion about this post