Președintele Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles pentru un summit UE care se anunță tensionat, principalul subiect pe agendă fiind ajutoarele pentru a contracara criza economică provocată de isteria Covid. Înaintea reuniunii, Iohannis s-a declarat optimist, anunțând că se va bate ca România să obțină cât mai mulți bani, atât fonduri UE pentru agricultură și infrastructură, cât mai ales mult discutatele granturi, fonduri nerambursabile pentru relansarea economică.
Pe scurt, gargară pentru adormit electoratul român. Dacă în România nu se discută de luni de zile decât despre restricții, privări de libertate și previziuni apocaliptice, restul țărilor europene au depășit crizele de isterie de vreo două luni. Cam de când liderii occidentali au înțeles că situația economică e catastrofală, iar UE nu va sări cu banii, așa cum ne liniștește Iohannis. Atitudinea sa este în vădit contrast cu pesimismul liderilor europeni.
În ajunul reuniunii, cancelarul Angela Merkel avertiza că „negocierile vor fi foarte, foarte dificile”. În vreme ce Iohannis și Orban se războiau cu PSD și populația, liderii din Italia și Spania au declanșat de mult ofensiva pentru fonduri UE. Fără succes. Nucleul dur format din țări precum Austria, Danemarca sau Olanda nici nu vor să audă de pomeni pentru țările cel mai grav afectate. „Ajutați-vă singuri” a fost mesajul premierului olandez Mark Rutte. Sunt discuții pe care nu le-ați văzut în presa din România, unde cuvântul de ordine este apocalipsa.
Dacă țări precum Italia sau Spania au fost puse la punct fără rezerve de nucleul dur, ce șanse credeți că are România să obțină mare lucru? Italia și Spania sunt țări mult mai mari și mai importante în strucura UE, iar o prăbușire economică a acestora ar avea consecințe uriașe pentru Uniune, mult mai mari decât dacă economia României se prăbușește.
După cum declara premierul olandez, sunt șanse foarte mici să se ajungă la un acord la summitul acesta. Dar pentru Iohannis nicio ocazie de mai face puțină gargară electorală nu trebuie ratată.
România nu poate miza pe solidaritatea europeană și degeaba se duce Iohannis să se vaiete cu apocalipsa lui. Italia și Spania au avut o situație mult mai gravă și nu s-a impresionat nimeni, drept pentru care guvernele respective au și lăsat-o moale cu pandemia și au trecut la muncă, la turism, la încurajarea consumului. Noi nu.
Discussion about this post