Alegerea extravagantului politician Boris Johnson în funcția de șef al conservatorilor britanici marchează începutul unei perioade de incertitudine la nivel european, în contextul în care acesta a promis o ieșire rapidă a Marii Britanii din UE, cu sau fără acord.
În discursul său de astăzi, Johnson s-a angajat să ducă la bun sfârșit Brexit-ul până la sfârșitul lunii octombrie, chiar și fără un acord. O astfel de abordare pune sub semnul întrebării statutul viitor al cetățenilor UE pe teritoriul Marii Britanii, cei mai vizați fiind cei din estul Europei, prezența acestora pe piața muncii din Regatul Unit fiind una din temele forte ale întregii campanii vizând ieșirea țării din uniune.
Boris Johnson, care va prelua mâine oficial funcția de premier, se bucură de sprijinul declarat al președintelui Statelor Unite, Donald Trump, susținător al unui Brexit rapid și dur. Rămâne de văzut în ce măsură oficialii de la Bruxelles se vor lăsa impresionați de abordarea belicoasă anunțată de Johnson și de sprijinul de care acesta se bucură din partea Casei Albe.
Numirea lui Boris Johnson la cârma guvernului britanic va da un suflu nou curentelor naționaliste și conservatoare de pe întregul continent, care se bucură, de asemenea, de sprijin american. Eforturile americane de susținere a curentelor naționaliste din Europa sunt conduse de fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, a cărui fundație „The Movement” (Mișcarea) s-a implicat puternic în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul lunii mai. Chiar dacă rezultatele partidelor de dreapta europene nu s-au ridicat chiar la înălțimea așteptărilor lui Bannon, este de așteptat ca fundația sa să sprijine activ eforturile lui Johnson de a scoate Marea Britanie din UE.
O mare necunoscută o reprezintă însă sprijinul pe care Boris Johnson se va putea baza chiar la el acasă. Numeroși miniștri din cabinetul May și-au anunțat demisia, iar Parlamentul britanic pare dispus să blocheze orice tentativă de părăsire a UE în lipsa unui acord.
Dacă în perioada în care executivul britanic era condus de Theresa May negocierile cu Bruxelleul au fost descrise drept o partidă de poker, acum miza este și mai ridicată, iar întrebarea care se află pe buzele tuturor este cine va ceda primul?
Pentru moment, pe masa negocierilor se află doar acordul deja convenit cu May. Despre reluarea negocierilor de la început nici nu poate fi vorba, susțin cei de la Bruxelles. În această situație, o soluție de compromis ar fi anunțarea unor concesii care să nu schimbe esențial termenii acordului, dar pe care Johnson să le poată prezenta drept o victorie personală. Trebuie reținut însă că oficialii europeni au mai puțin de pierdut în termeni de imagine, pe când Johnson își joacă întreaga carieră politică pe cartea numită Brexit.
Autor: Stela Spătaru
Discussion about this post