Norii nu se întâlnesc pentru a produce scânteia, ci scânteia este cea care aduce norii laolaltă pentru a o produce.
Așa s-ar putea exprima pe scurt forța destinului care i-a adus împreună pe prima fiică a Regelui Mihai, Majestatea Sa Margareta a României, și Principele Radu al României, la începutul anilor 90 ai secolului trecut.
Astăzi se împlinesc 23 ani de la cununia civilă a celor doi membri ai Familiei Regale a României.
Primăria orașului Versoix a fost gazda acestui eveniment, desfășurat în prezența Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana, dar și a Alteței Sale Regale Principesa Sofia.
Căsătoria a fost oficiată de primarul orașului, alături de doi martori, avocatul Michael Flaks și doamna Jean Milligan David, directoarea Fundației Principesa Margareta a României din Geneva.
Povestea cuplului regal este demnă de un frumos roman de dragoste în care se îmbină suspansul și agitația primilor ani de după decembrie 1989, precum și ”bariere” ca distanța dintre România, unde locuia Principele Radu, și Elveția sau Marea Britanie, unde Majestatea Sa Margareta a României obișnuia să călătorească și să locuiască pentru a fi în slujba țării Regelui Mihai.
S-au cunoscut la o gală Uniter unde ambii trebuiau să înmâneze premii.La o altă recepție ce a urmat acestui eveniment între cei doi s-a aprins scânteia.Înmormântarea de la Paris a marelui Eugen Ionescu îi aduce din nou împreună.
Dar, cum bine spunea Regina Ana, ”distanțele sunt făcute doar pentru a fi parcurse de oameni”, prima fiică a Regelui Mihai și viitorul Principe Radu al României au petrecut timp din ce în ce mai mult în țară, în efortul comun de a ajuta diferite categorii sociale aflate în dificultate, copii, persoane defavorizate sau vârstnici.
Au devenit prieteni, s-au plăcut, s-au iubit și s-au căsătorit. Familia Regală a fost impresionată de cel care îi cerea mâna principesei. Totul era perfect, mai lipsea nunta regală.Aceasta a avut loc în data de 21 septembrie 1996, la Lausanne, Elveția.
Cuplul a urmat tradiția Familiei Regale a României și s-a implicat în diverse proiecte și activități, până în ziua de astăzi, în domeniile diplomatic, cultural, artistic, educațional, militar, sportiv, caritabil.
Autor: Catalin Serban
Discussion about this post