Aceste griji nu sunt o noutate în spațiul public. Anxietatea și teama consumatorului de rând cu privire la legătura dintre frecvențele radio și apariția tumorilor canceroase există de multă vreme în conștiința colectivă. Aceste griji s-au accentuat în ultima vreme, după ce mai multe companii de telefonie mobilă din România și din lume și-au anunțat intenția de a oferi publicului acces la standardul 5G.
Scopul este acela de permite viteze de internet pe mobil mult superioare celor din generațiile anterioare. Specialiștii în domeniu estimează că aceste viteze ar putea fi de 10 până la 100 de ori mai mari decât cele atinse cu ajutorul tehnologiei 4G. Practic, acest lucru înseamnă că vom putea descărca un film pe telefonul mobil în doar câteva secunde.
În ceea ce privește efectele asupra sănătății, la un nivel minimal, radiațiile nu reprezintă un termen atât de intimidant pe cât ar părea. Radiația înseamnă emiterea unei energii din orice sursă, ceea ce poate însemna chiar și căldura emanată de corpurile noastre.
Radiațiile emise de telefoanele mobile se află la nivelul de energie joasă al spectrului electromagnetic, ceea ce le face mult mai sigure decât radiațiile de energie înaltă, precum razele X sau gamma. Inovația tehnologiei 5G este aceea că a extins frecvențele pe care se face transferul de date către valurile milimetrice. Undele de acest gen sunt absorbite de materialele din jur, care alcătuiesc clădirile sau obiectele pe care le vedem zilnic. Noua tehnologie are ca scop remedierea acestei limitări, prin construcția unor dispozitive care vor acționa precum niște antene care transmit actualele semnale radio.
Grijile oamenilor cu privire la afectarea sănătății s-au născut din faptul că tehnologia 5G utilizează unde milimetrice, acestea fiind o formă de radiație. Cercetătorii sun, însă, că aceste griji s-au născut dintr-o confuzie. Kenneth Foster, profesor de bioinginerie în cadrul Universității din Pennsylvania (SUA), explică: „Există o confuzie între radiațiile ionizante și radiațiile non-ionizante, pentru că ambele sunt descrise prin folosirea termenului ‚radiație’. Din cercetările efectuate până în prezent, singurul efect al radiațiilor non-ionizante este cel de încălzire.
Astfel, specialiștii consideră că limitele de siguranță curente pentru expunerea la radiofrecvența telefoanelor vor rămâne în limite acceptabile pentru sănătatea publică. Totuși, cercetătorii au dat recomandări cu privire la efectuarea unor studii mai amănunțite cu privire la tehnologia 5G, pentru ca efectele acesteia să fie pe deplin înțelese.
Discussion about this post