Valul de căldură abătut în ultimele zile asupra Europei a dus la apariția unor titluri apocaliptice în presă, toată mass-media consemnând recordurile de temperatură înregistrate în țări precum Olanda, Germania sau Belgia. Potrivit meteorologilor, temperaturile din ultimele zile au doborât recorduri stabilite în anii 1940 și sunt cele mai ridicate înregistrate vreodată.
Sună terifiant, nu-i așa? Ceea ce nimeni nu ia în considerare este intervalul la care ne referim. Ce înseamnă „cele mai ridicate înregistrate vreodată”? Foarte simplu spus, formula se referă la perioada despre care avem informații și măsurători oficiale – în jur de 140 de ani adică. Pentru un om obișnuit, 140 de ani sună enorm, la scară planetară, însă, nu înseamnă absolut nimic.
Pe pagina dedicată încălzirii globale de pe site-ul NASA , ni se prezintă date referitoare la anii 1950-1980, care, la prima vedere, indică o creștere a temperaturilor medii. Suficient pentru a ne băga în sperieți și a ne face să acceptăm diverse noi taxe, care ar servi scopului nobil de a salva planeta de la dezastru.
Dacă privim la scară cu adevărat istorică, situația nu mai pare la fel de dramatică. Ați citit poate despre picturile rupestre descoperite în peștera Coliboaia din județul Bihor? Acestea au fost datate ca având peste 30.000 vechime. Printre urși, cai și bizoni, strămoșii noștri primitivi au desenat și rinoceri, semn că aceste animale existau pe teritoriul actual al României. Așa cum știm, la ora actuală rinocerii pot fi întâlniți doar în regiuni tropicale și subtropicale din Asia și Africa. Să înțelegem de aici că în urmă cu zeci de mii de ani, România avea un climat tropical? Și restul Europei la fel? Foarte probabil ca în acea vreme temperaturile medii să fi fost mult mai ridicate, doar că nu avem măsurători…
Chiar și un interval de câteva zeci de mii de ani este nesemnificativ pentru planeta noastră. În studiile științifice un interval de 200.000 ani este considerat o scurtă perioadă de timp.
Potrivit studiilor, perioade de încălzire globală au mai existat și aceasta cu mult înainte de apariția omului. Spre exemplu, în perioada denumită de specialiști Paleocen-Eocen a existat un episod de maxim termic, în care temperaturile medii pe Terra erau cu opt grade Celsius mai mari decât în prezent. Se întâmpla în urmă cu 55,5 milioane de ani în urmă.
Un alt episod de încălzire globală de mai mică amploare a fost consemnat și în urmă cu 53 milioane de ani – epocă în care nu existau oameni după câte știm.
Încălzirea globală este unul dintre cele mai controversate subiecte din ultimii 20 de ani. Desigur, poluarea reprezintă o problemă a zilelor noastre și ar trebui cu toții să facem eforturi pentru a o limita. Chiar dacă încălzirea globală ar putea să facă parte din ciclul normal de schimbări climatice la nivel planetar, nu are niciun rost să o grăbim.
Din nefericire, multe din taxele „ecologice” ce ni se impun nu servesc cu adevărat planetei. Niciunul dintre noi nu bagă în seamă cei 30 bani plătiți la magazin pentru punga pe care altădată o primea gratis. Nu știu dacă verifică cineva ce face compania cu banii colectați în numele salvării planetei… Un alt exemplu – tot mai multe companii aeriene speculează temerile răspândite de ideologii încălzirii globale pentru a colecta o taxă (deocamdată voluntară) pentru a combate poluarea cauzată de avioane. Ce se întâmplă cu banii respectivi, iarăși nu ni se spune. Probabil președintele companiei sădește un pom, evident sub privirile camerelor de luat vederi, și toată lumea e fericită.
Atunci când vedeți titluri alarmiste în presă, e bine să vă amintiți că Pământul are circa 4,5 miliarde de ani vechime, timp în care s-au succedat numeroase episoade de încălzire globală și epoci glaciare, fără ca omul să fie implicat.
Discussion about this post