Era o întrebare interesantă, una care mi-a rămas în cap mult timp după ce am auzit-o. E lesne de înțeles de ce, mereu am fost adeptă a educației alternative și multe din subiectele care m-au pasionat le-am aprofundat pe YouTube, sau alte platforme de învățare online. Pur și simplu, așa a fost să fie.
Am fost și sunt interesată de diferite domenii – literatură, psihologie, teatru, istorie. Pe unele, le-am explorat o săptămână, altele mă fascinează și acum și îmi continui educația online. Și partea grozavă e că odată ce m-am plictisit și am înțeles că subiectul respectiv nu e de fapt pentru mine, am putut să-l abandonez.
Acum treizeci de ani și chiar și acum cincisprezece ani, era musai o facultate dacă voiai să avansezi, în orice domeniu. Astăzi, răspunsul nu mai e așa de clar. Te pasionează psihologia? Nu mai trebuie să treci de admitere și să suporți trei cursuri plictisitoare, dar obligatorii, pentru un singur curs care ți se pare interesant.
Cursuri de la cele mai mari universități ale lumii – Yale, Cambridge, Stanford, Harvard – sunt disponibile online chiar în momentul ăsta. Gratuit. Nu e nevoie de diplomă de BAC, nu e nevoie de nimic, doar de dorința de a învăța. Sunt cursuri competente, de la care chiar ai ce reține. Unele dintre ele chiar te și testează.
De-acolo a venit întrebarea. Nu a mea, a unor cunoștințe. De ce să îți irosești timpul pe băncile facultății când poți face un curs mai concentrat online și să ieși cu aceleași informații?
Așa gândeam și eu, cândva. Acum, am mai învățat niște chestii, am mia trăit și am înțeles că e vorba de echilibru. Ce merge pentru mine s-ar putea să fie dezastruos pentru tine și vice-versa.
Facultate sau YouTube?
Depinde foarte mult de om. Depinde de domeniul care te interesează. Poți să devii un fotograf fenomenal pe cont propriu. La fel de bine, poți deveni și biochimist, dar e mult mai dificil. Și în plus, depinde de firea ta, de felul cum înveți, dacă îți plac mulțimile sau dacă te inhibă. Sunt multe variante și cred că răspunsul e nici una, nici alta.
Răspunsul la întrebarea „facultate sau YouTube?” e ce-ți convine ție. De unde înveți mai mult și ce te ajută mai tare. Ar fi stupid să alegi un singur răspuns, ai ce învăța la facultate, asta e clar, și totuși, ai atâtea oportunități online. Există platforme de genul Coursera, FutureLearn și Udemy care colcăie de cursuri interesante, inedite, pe care te încurajez să le încerci. Poate descoperi o pasiune nebănuită pentru pictură și tu ești student la Poli. Poate ești convins că vrei să devii sculptor și descoperi un interes pentru medicină. Cine știe, e o lume mare, plină de posibilități și eu una mă bucur că avem atâtea oportunități.
Nu facultate sau YouTube. Facultate, YouTube, cărți, filme și orice mai găsești.
Discussion about this post