„Dacă nu schimbăm modul în care se face predarea în școli, în cel mult 30 de ani vom ajunge să avem mari necazuri”, declara recent cel mai prosper om de afaceri chinez, Jack Ma, fondatorul platformei Alibaba, referindu-se la perspectivele generație actuale de copii.
Actualul sistem de învățământ, creat în urmă cu 200 de ani, nu mai este adecvat nevoilor copiilor de azi, care vor fi nevoiți să supraviețuiască pe o piață a muncii în care inteligența artificială este în plină expansiune, spune milionarul chinez, cunoscut pentru declarațiile sale brutal de sincere. Pentru a se putea adapta la cerințele unei societăți în continuă schimbare, adulții de mâine vor trebui să dea dovadă de creativitate, calitate pe care actualul sistem educațional nu face nimic pentru a o stimula. Dimpotrivă.
Creativitatea este principalul atu al omului în fața roboților a căror intrare pe piața muncii nu va putea fi oprită. Educați într-un sistem care se bazează pe acumularea mecanică de informații, salariații de mâine nu au nicio șansă în fața unor roboți a căror capacitate de memorie întrece de departe creierul omenesc.
„Orice muncă de rutină sau repetitivă va fi automatizată”, declara la rândul său Minouche Shafik, director în cadrul London School of Economics, prezentă la conferința privind viitorul educației desfășurată la Davos.
Un program de inteligență artificială va putea să scrie un cod mult mai rapid ca un specialist IT, însă forța creativă vine de la om. În loc să se bazeze pe testări inutile și mult prea numeroase, școlile ar trebui să se axeze mai mult pe științele umaniste, să stimuleze talentele copiilor și să-i încurajeze să fie creativi.
Întrebat care este principala calitate pe care o are în vedere în selectarea unei noi echipe, milionarul chinez a răspuns „inteligența”.
„Prostia este mai rea decât cancerul. Există tratamente pentru cancer, unele pot fi chiar vindecate, însă nu există tratament pentru prostie”, a spus Jack Ma.
Discussion about this post