În curând, vom putea da zoom unui obiect, pur și simplu, fără a mai fi nevoiți să ne apropiem de el, datorită unor lentile de contact care își ajustează focalizarea în funcție de nevoile celor care le poartă.
Cercetători de la Universitatea din California San Diego au dezvoltat o pereche de lentile de contact, conținând un senzor biomimetic – însemnând ceva artificial, care copiază un proces biochimic – , în stare să depisteze anumite impulsuri electrice generate de mișcarea ochilor, schimbând astfel focalizarea.
În alte cuvinte ar fi de ajuns să „clipești de două ori”, la fel ca în science-fiction, ca să te poți apropia vizual de obiectul pe care vrei să îl țintești. Oamenii de știință au măsurat deja semnalele electrooculografice generate atunci când privirea se mută în sus, în jos, în stânga, în dreapta, atunci când clipim sau clipim dublu.
Momentan, proiectul este doar în faza de prototip și ar putea dura ani de zile și necesita multe investiții din partea marilor companii până ca oamenii obișnuiți să poată purta aceste lentile. Având în vedere că se folosesc polimeri elastici care își pot schimba structura atunci când se aplică curent electric, mai mulți „cobai” umani stau în zilele noastre cu electrozi în jurul ochilor, pentru a dilata sau contracta polimerul în funcție de semnalele electrooculografice de la nivelul țesuturilor din acea zonă.
Potrivit Gizmodo, deși cercetări asemănătoare s-au făcut în cazul celor în scaune cu rotile, procesul de dezvoltare al acestor lentile necesită încă mult rafinament, în special pentru a integra componentele electronice necesare.
Deși multora le este și acum greu să renunțe la ochelari în favoarea unor lentile de contact, aceste lentile ar putea fi o opțiune viabilă de îndată ce ele ne vor putea ajusta privirea la diferite distanțe, la fel ca atunci când dăm zoom la un aparat de fotografiat.
Cnet.com adaugă că aceste lentile ar putea fi folosite la proteze, ochelari ajustabili sau chiar la robotica de control de la distanță din viitor.
Discussion about this post