Cu toții vrem să fim părinți model și să ne creștem copiii ca la carte. Citim cărți și articole despre hrană, plimbare, somn, astfel încât să-i dăm copilului un start bun în viață. Ce te faci însă când micuțul tău nici nu vrea să audă de sfaturile specialiștilor?
Și eu am făcut la fel, am citit multe despre copii, dar cred că era într-o carte a bătrânului Dr. Spock unde am găsit sfatul care mi-a făcut mult mai ușoară viața de părinte – Alege-ți cu grijă bătăliile!
Niciun copil nu e la fel și ce se potrivește unuia poate să dea greș cu celălalt!
Una din bătăliile care consumă cei mai mulți nervi părinților este ora de culcare, unii zic la șapte, alții la opt… Ce te faci însă vara când abia dacă intri în casă cu copilul pe la ora opt. E agitat după alergatul prin parc, cum îl convingi să sară imediat în pat și să adoarmă ca un îngeraș? Știu o mamă care trăgea draperiile bine-bine să facă întuneric în cameră, apoi patrula nervoasă prin fața ușii, ascultând copilul cum se foiește în pat. Regulile sunt reguli, dar nu mai bine îl mai lași să se joace nițel pe covor până chiar i se face somn? Ce rost are să strigi de după ușă să se culce odată? Mai ales acum, că e vacanță, are timp să se odihnească destul.
Un alt exemplu de bătălie inutilă pe care l-am auzit de la o vecină de bloc. Era îngrijorată că fetița nu consumă destule lactate și o ținea lângă ea în bucătărie până când copilul termina paharul de lapte. Plânsete, certuri, nu și nu că de ce e mofturoasă? Toată povestea s-a terminat în momentul în care fetița frustrată de nedreptatea ce i se făcea a găsit cum să se răzbune și a început din nou să facă pe ea. Nu la grădiniță unde ar fi râs copiii de ea, ci de cum ajungea acasă. Noroc că avea o doctoriță foarte sufletistă care a ascultat cu răbdare plângerile mamei și și-a dat seama că fata nu avea nicio boală, era doar o expresie a nemulțumirii ei. Se întâmpla acum câțiva ani și azi a crescut, e aproape o domnișoară, înaltă și frumoasă, chit că n-a băut ea tot laptele pe care mama ei i-l băga pe gât. Doar așa, ca să fie ca la carte.
Uneori e bine să fim flexibili și să renunțăm la regulile dictate de specialiști care vorbesc la modul general. Și ora de culcare o fi importantă, nu zic nu, dar o atmosferă relaxată și o relație bună cu copilul sunt și mai importante.
Discussion about this post