Astăzi, la Vălenii de Munte, a început a 66-a ediție a Universității Populare de Vară ”Nicolae Iorga”, înființată în anul 1908 chiar de marele savant.În timpul primelor școli luau parte la dezbateri membri ai Familiei Regale a României, dar și miniștri ai guvernului țării noastre.
Pe parcursul a șase zile, între 11 și 16 august 2019, vor putea fi ascultate o serie de prelegeri ale unor personalități de prestigiu din diverse domenii ale științei și culturii, din România şi Republica Moldova.
Anul acesta la eveniment vor lua parte 80 de cursanți din Republica Moldova.
Evenimentul a debutat cu o ceremonie militară în fața Centrului Cultural ”Nicolae Iorga” și cu o depunere de flori la Monumentul savantului român.
În deschidere au susținut alocuțiuni Florin Constantin, primarul Orașului Vălenii de Munte, Ioana Mădălina Lupea, prefectul Județului Prahova, Bogdan Andrei Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, Acad. Eugen Simion, Acad. Valeriu Matei.
Cel mai așteptat discurs a fost cel al președintelui Academiei Române, domnul Ioan-Aurel Pop, care a continuat și în partea a doua a evenimentului, susținând conferința ”Premisele unității naționale românești”.
Acesta a reiterat ideea că nu conjunctura, nu Puterile Antantei, alianță din care făcea parte România în primul război mondial, nu prăbușirea Imperiilor Austro-Ungar, German, Țarist și Otoman au fost factorii determinanți ai Unirii de la 1918.
”Unirea de la 1918 este mărturia puterii unei națiuni renăscute”, a spus domnul Ioan-Aurel Pop, stârnind emoții celor prezenți în sală.
De asemenea, celor prezenți li s-a ridicat pulsul și multora le-au dat lacrimi la auzul poeziilor unioniste ale invitaților basarabeni din Raionul Hîncești, înfrățit cu județul Prahova.
Seria conferințelor din prima a zi a Universității Populare de Vară ”Nicolae Iorga” s-a încheiat cu prelegerea Excelenței Sale, domnul Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București.
Acesta a evocat că, în continuare, cele mai mari amenințări și riscuri la adresa securității Republicii Moldova sunt prezența trupelor ruse pe teritoriul acesteia, în Transnistria, precum și separatismul transnistrean.Totodată, Excelența Sa, domnul Mihai Gribincea a susținut că Guvernul țării sale, pe viitor, pe termen lung, trebuie să recunoască și susțină românismul pentru apropierea și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și NATO.
Conferințele primei zile s-au încheiat în entuziasmul celor prezenți și vor continua până vineri, 16 august 2019, iar programul acestei școli de vară va include pentru participanți și vizite la obiective istorico-turistice din județul Prahova cum este Castelul Peleș, de la Sinaia.
Discussion about this post