Tinereţea nu e o perioadă oarecare din viaţa omului, ci este o stare de spirit. (Mateo Alemán)
În urmă cu douăzeci de ani, la data de 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a hotărât ca ziua de 12 august a fiecărui an să fie sărbătorită ca Ziua Internațională a Tinerilor.
Ca orice altă sărbătoare, ziua de astăzi e marcată de petreceri, dar și de adunări și discuții pe tema viitorului. De Ziua Internațională a Tinerilor, noi ne-am propus să vorbim cu câțiva tineri din București și să aflăm cum văd ei lucrurile.
Ce înseamnă să fii tânăr, pentru tine?
„Cred că e despre posibilități, despre toate drumurile pe care le poți alege și mai ales despre timpul necesar pentru a explora acele posibilități. Când ești tânăr, nu se presupune să ai deja carieră sau un drum stabilit, deci poți încă să descoperi. E vorba de a-ți pune viața pe drumul potrivit.”
„Păi să găsești farmecul în lucrurile simple, să te bucuri de lucruri mărunte. Nu ai nevoie de prea multe ca să fii fericit. Și tinerețea vine cu libertatea, așa cred. Înseamnă să te bucuri de chestiile noi ca prima oară și să fii entuziasmat, să profiți de fiecare oportunitate și să înveți chestii noi. Înseamnă să fii mereu curios.”
„Să fii tânăr înseamnă să faci ceva și să te gândești la consecințe după.”
„Cînd ești tânăr, poți să mergi oriunde, să fii cine vrei. Cred că e despre alegeri, despre trăiri. Toate la timpul lor, știi? Să fii tânăr înseamnă să afli ce vrei tu de la viața asta și să încerci să-l obții.”
Și ce schimbare ai vrea să vezi în lume? Dar aici, în România?
„Să empatizăm mai mult, să nu mai judecăm. Să nu mai funcționăm după principiul ăla egoist de totul pentru mine.”
„Oamenii să se ajute intre ei oricând.”
„În Romania, nu știu, sunt multe. Sa nu ne mai certam atâta, ca asta nu rezolva nimic. În lume, tot așa, sa căutam să facem mai bine.”
„Mi-ar plăcea ca fetele din lumea a treia să aibă mai mult acces la educație. Și condiții sanitare mai bune. În unele țări, o femeie e nevoită să aleagă între a mânca sau a cumpăra tampoane și alte produse de igienă feminină. Nu e deloc ok. Chiar cred că dacă ar exista mai multă educație, ar duce la o lume mai bună.”
Posibilități, compasiune, educație și ajutor reciproc – niște răspunsuri din care, cu siguranță, putem învăța toți. E trist să observi că toți par să creadă că nu ne ajutăm destul, că nu suntem destul de uniți. Dar frumos e că tot ei ne dau și soluția – încă nu e prea târziu.
Discussion about this post