Dacă ți se întâmplă să te simți complet lipsit de energie fizică sau psihică după întâlnirea cu cineva, este foarte posibil ca persoana respectivă să fie un vampir emoțional. Conștient sau nu, vampirul emoțional te seacă de energie, concentrându-se exclusiv asupra propriei persoane și obligându-te și pe tine să îl asculți și să-l compătimești.
Acest vampirism poate să apară în orice tip de relație – de la prietena care te ține o oră de vorbă discutând exclusiv despre ea la partenerul de viață care nu contenește să se vaiete de probleme sale și până la părintele care te acuză mai mult sau mai puțin voalat că nu te implici și nu îl ajuți suficient.
O astfel de persoană se hrănește cu energia celor din jur mai ales prin aceea că nu respectă regula esențială într-o relație, aceea de „a da și a primi”, este de părere psihologul francez Stéphane Clerge.
Aparent ai petrecut o după-amiază agreabilă la o șuetă cu o prietenă, numai că la scurt timp după întâlnirea respectivă te simți absolut epuizat. Nici să te ridici din fotoliu nu ești în stare, caști într-una și simți că ți se închid ochii dacă nu mai bei o cafea. N-are nicio logică pentru că practic nu ai depus niciun efort fizic, însă te simți la fel de epuizat ca după un maraton. Această stare, explică psihologul, este o dovadă a vampirismului pe care îl practică persoana respectivă. Nu e de glumit cu o astfel de situație, căci o astfel de epuizare psihică îți poate afecta grav sănătatea.
Atunci când realizezi cu ce fel de om ai de-a face se impune să iei măsuri de apărare, ceea ce nu e întotdeauna ușor, mai ales dacă e vorba de o rudă sau de o prietenă veche.
Iată ce e de făcut, în viziunea psihologului francez:
„Nu vă lăsați hipnotizați de o astfel de persoană, trebuie să conștientizați că și răbdarea dumneavoastră are o limită. Învățați să mai spuneți și nu! Trebuie să vă faceți respectat și să nu vă lăsați copleșiți de sentimentul de vinovăție cu care vampirul încearcă să vă împovăreze. Nu sunteți vinovat de probleme altora, așa că nu este normal să vi se ceară într-una să le purtați de grijă și să vă fie permanent milă de ei.”
Trebuie să vă străduiți să schimbați dinamica relației respective. La nevoie, răriți contactul cu persoana vinovată, iar dacă situație rămâne neschimbată puteți merge până la ruperea relației respective, care este în mod evident una toxică .
„Este la fel cum vi se spune în avion că trebuie procedat într-o situație de urgență – mai întâi vă puneți dvs. masca de oxigen, luați o gură zdravănă de aer și apoi vă ocupați de cei din jur!”
Discussion about this post