Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a decis decretarea zilei de 23 august drept zi de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare, măsură ce a stârnit indignarea partenerilor de guvernare.
„În consonanță cu declarația Parlamentului European, Guvernul declară ziua de 23 august Ziua comemorării victimelor regimurilor autoritare, ale stalinismului și nazismului”, a declarat Maia Sandu.
De cealaltă parte, președintele țării, socialistul Igor Dodon, este decis să sărbătorească ziua de 23 august drept data aniversării “a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”.
Pe vremea URSS, în Moldova, ca și în România, ziua de 23 august era sărbătorită drept o mare victorie a comuniștilor, întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste fiind considerată exclusiv opera acestora, fără vreo mențiune privind rolul jucat de alte forțe politice și de Regele Mihai.
Premierul Maia Sandu a cerut posturilor de televiziune ca la 23 august să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor regimurilor totalitare. În schimb, Igor Dodon a anunțat că va organiza un concert „grandios” în Piața Marii Adunări Naționale, care va avea loc pe data de 24 august. Inițiativa președintelui Dodon a fost criticată de reprezentanți ai Academiei de Științe a Republicii Moldova, care l-au acuzat de „glorificarea regimului sovietic”” și atentat la memoria victimelor acestuia.
Disensiunile pe tema semnificației zilei de 23 august nu fac decât să pună în evidență fragilitatea coaliției de guvernare de la Chișinău.
La începutul lunii iunie, criza politică de la Chișinău, declanșată de alegerile neconcludente din februarie, a luat sfârșit prin formarea unei coaliții surpriză între pro-europenii din Blocul Acum, al Maiei Sandu, și socialiștii pro-ruși. La vremea respectivă, președintele Dodon le-a cerut celor două formațiuni să lase deoparte conflictele ideologice și să dea dovadă de maturitate politică.
Discussion about this post