Cancelarul german Angela Merkel se va afla luni în Ungaria pentru a participa la ceremonia marcând împlinirea a 30 de ani de la momentul istoric când Budapesta a deschis granița cu Austria, permițând refugiaților est-germani să fugă în Occident. Istoricii consideră „Picnicul pan-european” un moment cheie al evenimentelor din 1989 ce au dus la căderea comunismului.
Picnicul pan-european a avut loc într-un moment în care Ungaria era pur și simplu invadată de turiști din fosta RDG, care refuzau să se mai întoarcă acasă. Firava opoziție ungară, în colaborare cu diverse organizații occidentale, a organizat la 19 august o acțiune de protest la Sopron, refugiații est-germani fiind anunțați să se îndrepte spre acel punct. Turiștii sosiți la Sopron au fost întâmpinați cu mâncare, daruri și li s-au dat mărci germane pentru a-i încuraja să plece spre Occident.
În paralel, premierul ungar de la acea vreme, Miklos Nemeth, dăduse ordin trupelor de grăniceri să nu fie înarmați și să nu încerce să-i oprească pe est-germanii care ar fi încercat să treacă granița spre Austria. La început neîncrezători, est-germanii au forțat în cele din urmă granița, 700 de persoane trecând în Occident în acea zi.
Evenimentul s-a dorit, de fapt, un test pentru a se vedea reacția Moscovei. Mihail Gorbaciov sprijinea discret liberalizarea regimurilor din Europa de Est, însă existau temeri că acesta ar fi putut fi înlăturat de la putere de vechea gardă, nemulțumită de situație.
După cum avea să povestească mai târziu, liderul ungar a stat cu frică întreaga zi, așteptând vreun telefon de la Moscova ori vizita ambasadorului sovietic. Moscova nu a reacționat nicicum la deschiderea unei breșe în Cortina de Fier, în ciuda protestelor vehemente ale comuniștilor est-germani, disperați că le fug oamenii din țară. Succesul picnicului de la 19 august 1989 a permis trecerea la etapa următoare – deschiderea totală a granițelor la 11 septembrie 1989, moment în care 30.000 de est-germani au plecat spre Germania de Vest.
Vizita Angelei Merkel la Sopor survine pe fondul unor relații încordate cu premierul Viktor Orban, critic vehement al politicii pro-imigrație a cancelarului german. Merkel a decis însă să treacă peste diferendele cu Viktor Orban, având în vedere însemnătatea zilei de 19 august pentru istoria recentă a Germaniei reunificate.
Discussion about this post