Ce este reflexoterapia? Aceasta se ocupă în esență de tratamentul prin masaj al anumitor puncte reflexe sensibile. Deoarece organele omului aparțin aceluiași organism, se creează între ele o legătură vasculară și energetică. Astfel, fiecare organ are o anumită zonă reflexogenă asociată, iar asta ne permite să tratăm anumite afecțiuni prin masarea unor astfel de zone.
Diabetul zaharat este o boală cauzată de lipsa de insulină din organism, având ca efect tulburări ale metabolismului, cu creșterea glicemiei peste limitele normale, de peste 1,2 grame la mie (hiperglicemie). Sunt multiple organe afectate, cum ar fi pancreasul, glandele tiroidiene, suprarenale, hipofizare, etc. Astfel, masajul va fi complex, cu acționare in mai multe etape pentru stimularea circulației sângelui și accelerarea producerii de insulină. Pentru tratarea diabetului zaharat se vor masa anumite zone ale picioarelor, fiecare zonă fiind corespunzătoare unui organ. Pentru asocierea corectă a acestor zone, se va folosi figura de mai sus.
Schemă de aplicare în cazul diabetului zaharat:
-
zona pancreas – 5 minute pe fiecare parte
-
zona colecist, duoden – 5 minute
-
zona tiroidiană – 3 minute la fiecare picior
-
zona hipofizară – 3 minute la fiecare picior
-
zona suprarenală, rinichi, uretere, vezică urinară – 5 minute la fiecare traseu
-
zonele limfatice – 3 minute la fiecare punct
Masajul reflexoterapeutic se va efectua cu vârful degetului mare de la mână, nu foarte apăsat, și doar în zonele recomandate mai sus, de 1-2 ori pe zi, până la dispariția treptată a simptomelor și normalizarea analizelor. Este nevoie de răbdare și încredere, deoarece simptomele nu vor dispărea imediat.
Regimul alimentar trebuie individualizat și este necesar să se asigure o cantitate suficientă de proteine minerale, săruri și vitamine. Trebuie eliminate zaharurile, să se reducă pâinea și să se evite supraalimentația, mâncând puțin în mai multe reprize pe zi. Se recomandă de asemenea legume bogate în potasiu (pătrunjel, țelină, dovleac, fasole verde) și ceaiuri benefice (frunze de urzică, frunze de dud, rădăcină de obligeană, teci uscate de fasole).
Discussion about this post