Auzim mereu vorbindu-se despre economie și despre ce se întâmplă tot timpul cu creșterile de prețuri și cu puterea noastră tot mai mică de cumpărare. Așa se manifestă inflația. Aceasta este, de fapt, puterea redusă de cumpărare a banului, o perioadă haotică specifică perioadei de criză. Dar se spune că această temută perioadă de criză a fost, următoarea nu se știe când vine. Poate aceste lucruri sunt valabile pentru ceilalți membri UE, dar România nu se poate lăuda cu nimic în ceea ce privește inflația. Dacă o luăm strict cum ni se prezintă, sec, lucrurile, atunci noi o ducem într-o continuă criză financiară și ce e mai interesant, ne place.
Oficiul European de Statistică arată, într-un raport publicat pentru luna iulie 2019, că România are cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană, cu o creștere a prețurilor de 4,1 %, în creștere față de luna iunie a aceluiași an cu 0,2 % și mai mare decât a tuturor celorlalte state membre UE. Rata inflației anuale în Uniunea Europeană este situată la 1,4% în luna iulie, în scădere față de luna iunie, în zona euro fiind chiar de 1%.
Frumoase rezultatele noastre ca țară, privind astfel evoluția halucinantă în care ne aflăm, de șapte luni, cum ținem vârful topului la țările codașe. Nu-i așa că sună interesant? Tot timpul trebuie să fim exemple negative pentru restul Europei, într-un fel sau altul și nici nu ne pasă. Judecând după felul în care Institutul Național de Statistică ne prezintă rapoartele, mergem din ce în ce mai jalnic. Trăim într-o criză economică continuă. Nu pentru că nu am avea resurse, sau economiști reali. Acestea sunt rezultatele pentru că nu știm să ne gospodărim ca țară și pentru că permitem în școli tot felul de ore care nu au nicio valoare reală, în loc să lăsăm copiii să învețe educație financiară. Viitorul este al tinerilor și trebuie să învățăm să dăm importanța cuvenită economiei, ca să putem fi modele demne de urmat în Europa.
Discussion about this post