Tensiunea arteriala este, într-un mod simplu de a explica, forta care împinge sângele prin vasele sangvine. Astfel, ea este foarte importanta pentru corpul nostru, deoarece cu ajutorul ei circulă oxigenul și nutrientii.
Măsurarea presiunii arteriale consta în determinarea a doua valori: presiunea sistolica și presiunea diastolica. Prima dintre acestea reprezintă presiunea pe care sângele o exercită asupra peretilor arterelor in timpul bataii inimii, iar cealalta reprezintă presiunea pe care sângele o exercită asupra peretilor arterelor in intervalul de timp dintre două bătăi ale inimii. Pe tensiometrul electronic, presiunea sistolica apare în partea de sus a acestuia, iar cea diastolica apare în partea de jos a acestuia.
Tensiunea arteriala depinde de vârstă și sex, astfel încât la copii este mai scăzută, iar la oamenii in vârstă este mai mare. De asemenea, la bărbați s-au înregistrat valori mai mari ale acesteia, comparativ cu femeile. Valoarea normala a tensiunii este intre 120 și 60 mmHg (la o persoana sănătoasa). Presiunea sistolica trebuie sa fie cuprinsa intre 90 și 120, iar presiunea diastolica între 60 și 80.
Apar mai multi factori care pot influenta valoarea afișată de tensiometru cu 10% sau chiar mai mult. Astfel, nu trebuie sa bei cafea sau sa fumezi cu 30 de minute înainte de măsurătoare, sa nu vorbești în timpul acesteia, manseta gonflabila a tensiometrului trebuie sa fie așezată direct pe piele și să acopere o suprafață mare a bratului, iar înainte de măsurătoare sa nu faci exerciții fizice, ci trebuie sa te odihnești. Este indicat sa se calculeze de doua ori tensiunea, pentru a verifica rezultatul.
Poți ruga medicul să îți recomande un tensiometru electronic. Cu acesta se poate măsura cel mai ușor și bine tensiunea. Pentru persoanele care suferă de hipertensiune este foarte important sa se efectueze măsurători frecvente ale tensiunii. Aceasta nu este mereu constanta, depinde de ce mănânci, de orele de somn, daca ești nervos sau stresat, etc.
Discussion about this post