România se află pe ultimul loc în Europa ca educație financiară și ca număr de investitori la bursă. Mulți români continuă să creadă că Bursa e doar un lux pentru cei cu foarte mulți bani. Acest tip de gândire face parte din categoria falselor teorii care domină mentalitatea populației din țara noastră.
Românii ar putea să știe că investițiile la bursă se pot face cu sume foarte mici, oricine putând să cumpere acțiuni la cele mai importante companii listate la BVB (Bursa de Valori București) sau pe piața internațională cu o investiție de doar 1000 lei. Aceasta e suma minimă pe care unii brokeri o cer ca buget personal de investiție, pe bursă existând companii ale căror acțiuni pot fi achiziționate chiar și cu 20 de bani.
Ca orice investiție, și cea la Bursă presupune riscuri. În orice moment, valoarea acțiunii se poate modifica nu doar în sens pozitiv, ci și în sens negativ. Dar cum nu există profit fără riscuri și cum statisticile arată că, pe termen lung, majoritatea investitorilor obțin profituri mai mari la Bursă decât dacă își păstrează economiile într-un cont bancar, aceasta este o opțiune pe care mai mulți români ar putea să o ia în calcul.
Devenind acționar al unor companii, pe lângă creșterea valorii acțiunilor, o persoană poate obține o parte din profitul acestora atunci când adunarea generală a acționarilor decide distribuirea de dividende. Acțiunile se pot vinde integral sau parțial în orice moment, la un preț determinat de cererea și oferta pieței, banii intrând în cont în maxim 48 de ore. Acesta opțiune poate asigura lichiditățile necesare unei persoane care are nevoie urgent de o sumă de bani, fiind mult mai avantajoasă decât obținerea respectivei sume printr-un credit bancar.
Esențial însă este ca cel care se decide să își plaseze economiile în acțiuni pe bursă, să se folosească doar de banii pe care consideră nu îi aduc dezechilibre în viață în cazul în care acțiunile cumpărate se devalorizează substanțial. De aceea, nu se recomandă ca cineva să cumpere acțiuni înainte de a avea o minimă stabilitate financiară, ceea ce presupune, printre altele, un fond de rezervă pentru 3-6-12 luni, iar banii investiți pe bursă să nu fie obținuți în urma unui credit bancar.
Discussion about this post