Știți ce apare pe Google când cauți Amazon? Evident, multinaționala care ne aprovizionează pe toți cu fel de fel de tâmpenii. Nu pădurea care arde în momentul ăsta. Adică sigur, ar trebui să știi și de aia, dar poate mai întâi plasezi comanda aia după adidași. E mai important. Pădurea așteaptă. Sau nu.
La urma urmei, pădurile astea deja ard de două săptămâni și noi am aflat când? Azi? Ieri? Eu una recunosc, am văzut pe Facebook ieri dimineață, în postarea tipică vai, cât țin eu la planeta asta. Cât să dau share la o imagine cu flăcările, dar cam atât. Am văzut nenumărate conturi care distribuiau poze și mesaje disperate despre cum ne arde planeta, ca în două minute să distribuie o imagine drăguță cu un câine sau un citat de dragoste lipsit de substanță. Cam atât s-au putut concentra pe problema asta urgentă.
A, știați că e foarte posibil să nici nu distribuiți imagini corecte? Multe din cele care circulă acum pe rețelele sociale sunt din anii precedenți, perioada iulie-august fiind în mod normal un sezon al incendiilor în zonă.
Dar ce să mai spui de omul de rând? Proprii noștri lideri, oamenii care chiar ar fi în putere să schimbe ceva și să încerce să oprească incendiul, transformă această situație critică într-un joc politic.
Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel către președintele brazilian Jair Bolsonaro, cât și către membrii summit-ului G7. Bolsonaro s-a grăbit să-i reproșeze lui Macron că încearcă să folosească incendiile în interes propriu și i-a răspuns că nu e normal ca situația din pădurea Amazoniană să fie discutată fără ca țările din zonă să fie reprezentate și ele în discuție.
Bolsonaro a explicat, apoi, că nu știe exact cine e de vină pentru incendii, că e foarte posibil să fie chiar opera fermierilor care mai dau foc în mod intenționat ca să curețe pământul. Sau s-ar putea să fie vina lui Bolsonaro, care ba nu face nimic să oprească incendiile, ba a încurajat chiar el fermierii să dea foc.
Adevărul e că, în secunda asta, nimeni nu știe și majoritatea oamenilor par mai interesați să dea vina pe cineva decât să oprească focul. Oare chiar nu putem discuta după a cui a fost vina?
Scopuri ascunse sau nu, Macron are dreptate cu un lucru – casa noastră arde. Și noi stăm și ne certăm cine i-a dat foc, sau încercăm să mai atragem puțin atenția asupra noastră, în mijlocul flăcărilor, precum Madonna, Cristiano Ronaldo sau Leonardo DiCaprio, care și-a încurajat urmăritorii de pe Instagram să voteze pentru lideri care înțeleg criza climatică. O idee drăguță, dar până una alta, arde țara și baba se piaptănă.
Toți dansăm în cercuri pe lângă subiect, deși în mod straniu, primul instinct al omului când vede un foc e să-l stingă și după să se gândească la cum s-a întâmplat sau la ce am putea face iarna viitoare să prevenim astfel de situații.
Discussion about this post