Fascinația societății moderne cu tehnologia și, mai ales, cu inteligența artificială, s-ar putea să ne coste foarte scump. Cel mai mare pericol pentru rasa umană o reprezintă experimentele de conectare a minții la un computer care ne va putea citi gândurile, avertizează filosoful sloven Slavoj Zizek. Oamenii vor deveni transparenți, gândurile lor vor putea fi controlate artificial și vom intra în epoca post-umană.
Renumitul filosof își pornește argumentul de la un experiment desfășurat la Massachusetts Institute of Techonology (MIT) unde se testează un program prin care computerul poate accesa gândurile unui voluntar. Grație unui dispozitiv pus pe cap, computerul a putut „citi” ce anume ar fi dorit voluntarul să caute pe Google, fără ca acesta să tasteze ori să spună ceva. Rezultatele pot apărea în scris sau oral, grație unui sintetizator de voce.
Experimentul pare banal pentru lumea în care trăim și nu e singurul probabil, ideea conectării minții la computer îi fascinează pe mulți.
În opinia lui Slavoj Zizek, acest experiment este unul oribil, evocând posibilitatea unui viitor în care o mașinărie ne va citi gândurile chiar și fără acordul nostru.
Dacă o astfel de tehnologie va fi pusă la punct în anii următori, e de așteptat ca oamenii să se înscrie voluntar într-un program care să le interpreteze gândurile, pentru că oamenilor le place noutatea și rareori se gândesc la consecințe.
În momentul în care oamenii ar fi conectați la un sistem care să împărtășească celor din jur gândurile fiecăruia, interacțiunea umană așa cum o știm va fi complet schimbată. Fata căreia i-ai zâmbit pe stradă va afla instant ce intenții ai, șeful va ști că îl consideri un tâmpit și nici nu vei mai putea ascunde, de pildă, ce crezi cu adevărat despre președintele țării.
În scurt timp, se va ajunge la un soi de conștiință colectivă, în care fiecare poate intra nestingherit în mintea altcuiva, iar această entitate artificială ce reunește gândurile tuturor va deveni zeul suprem al erei tehnologice.
„Noi, ființele umane, suntem ceea ce suntem, suntem indivizi liberi în măsura avem siguranța că putem gândi liber. Eu gândesc ceea ce gândesc, sunt liber la mine în minte. Ce se întâmplă când eu nu voi mai putea fi sigur nici măcar de asta”, se întreabă Zizek, cercetător la Institutul de Sociologie și Filosofie al Universității din Ljubljana.
În opinia sa, este greșit să ne temem că vom ajunge să fim dominați de mașinării, pericolul cel mare îl reprezintă cei capabili să utilizeze inteligența artificială pentru a ne controla, prin intermediul unor giganți tehnologici precum Google sau Facebook.
Am putea fi tentați să credem că, odată ce gândurile vor deveni transparente, vom intra într-o eră a sincerității. Vom putea să știm ce gândește cu adevărat un politician, dar nu este așa. Puternicii lumii vor avea, cu siguranță, privilegiul de a nu fi înscriși în sistem, mințile lor nefiind accesibile omului de rând.
Discussion about this post