Lumea a fost aproape distrusă de focuri de vegetație dezlănțuite, valuri tsunami și nori groși de sulf ce au acoperit cerul la o zi după impactul meteoritului care a dus la dispariția dinozaurilor. Impactul a avut forța a 10 miliarde de bombe nucleare și a ucis trei sferturi din viețuitoarele de pe Pământ.
Imaginea apocaliptică a acelei zile de acum 66 de milioane de ani a fost reconstruită grație cercetărilor desfășurate în zona de impact a meteoritului, în apropierea peninsulei Yucatan din Mexic.
O echipă de cercetători ai Universității din Texas a forat o groapă de peste 1,5 km în adâncul pământului, în zona de impact. Craterul Chicxulub lăsat în urmă de meteorit este pe jumătate acoperit de apă, restul fiind ocupat de pădurea tropicală.
Mostrele de sol aduse la suprafață au pus în evidență prezența de roci sfărâmate și topite, cu un conținut ridicat de sulf. Analiza acestor mostre îngropate adânc în Pământ de forța impactului permite stabilirea unei imaginii detaliate a unor evenimente care s-au succedat cu repeziciune.
Se estimează că asteroidul avea o lățime de 10 km și circa 15 km în lungime, lovind Pământul cu o viteză de 70.000 kmh. Impactul a fost atât de năprasnic încât a incendiat copacii pe o rază de mii de kilometri. În același timp, s-au produs valuri tsunami monstruoase, cu o înălțime de peste 90 de metri, care au pătruns sute de kilometri în interiorul continentelor.
Rocile vaporizate în urma impactului au ridicat în atmosferă 325 miliarde de tone de gaz, blocând lumina solară, ceea ce a dus la scăderea bruscă a temperaturii.
„Întâi i-a prăjit, apoi i-a înghețat”, a declarat profesorul Sean Gulick, referindu-se la dispariția dinozaurilor. Potrivit acestuia, o parte dintre dinozauri au murit arși de vii sau înecați, dar cei mai mulți dintre ei au supraviețuit impactului, doar pentru a se stinge treptat, răpuși de frig și foame.
Doar vietățile aflate în zone relativ apropiate de impact au murit ca urmare a efectelor imediate, incendiile și valurile uriașe. Adevărata devastare au produs-o condițiile atmosferice, a explicat cercetătorul american.
Discussion about this post