Toate alegerile din ultimii ani au fost marcate de scandaluri aprinse pe tema românilor din străinătate care nu au putut să-și exercite dreptul la vot. Iată că atunci când acestora li s-a dat posibilitatea de a se înscrie din timp pe listele de alegători sau să ceară să voteze prin corespondență, românii nu s-au înghesuit să completeze formularele necesare, operațiune care nu durează decât cinci minute. Doar 5% dintre românii domiciliați în străinătate s-au conformat noii proceduri, 31.289 de cereri fiind pentru votul la secţia de votare şi circa 32.999 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.
Termenul legal de înscriere expiră pe 11 septembrie la miezul nopții, dar guvernul a anunțat că ar putea adopta joi o decizie privind prelungirea acestui termen până la 15 septembrie.
Prin aceasta se dorește evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Totodată, guvernul dorește să preîntâmpine acuzațiile că i-ar fi împiedicat pe românii din diaspora să-și exercite dreptul legal.
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate care chiar sunt interesați de alegerile prezidențiale se pot înscrie pe listele de vot accesând site-ul https://www.votstrainatate.ro/.
Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie. Cetățenii care aleg să voteze prin corespondență, evitând astfel cozile la secții, vor primi prin poștă buletinele de vot, autocolante cu mențiunea „votat”, precum și plicurile în care vor trebui să pună buletinele de vot atunci când le expediază.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor la BEC este 22 septembrie, iar pe 12 octombrie va începe campania electorală, care se va desfăşura pe o perioadă de 30 de zile.
Discussion about this post