Una dintre marile dileme la început de drum pentru orice mic antreprenor este alegera între SRL și PFA ca formă de creare a statutului juridic a afacerii pe care dorește să o creeze. Acest prim pas poate decide inclusiv soarta respectivului business. De aceea, am creat un articol care să permită tuturor să obțină beneficiile maxime în funcție de calea aleasă. Decizia trebuie luată bazându-ne pe informații cât mai exacte despre ambele forme juridice.
Ce trebuie să știi despre PFA?
PFA -ul presupune că persoana fizică autorizată desfășoară orice activitate economică prin capacitățile sale fizice/ intelectuale. Mai simplu spus, o persoană desfășoară independent o anumită profesie permisă de lege. Ea poate angaja până la trei persoane cu contract individual de muncă sau, dacă dorește, poate avea colaborări cu alte persoane pentru activitatea respectivă.
Orice PFA va trebui să plătească TVA în cazul în care are o cifră de afaceri e de minim 300000 lei (echivalentul a 88.500 euro). Contabilitatea poate fi ținută de către posesorul PFA-ului (contabilitatea în partidă simplă/ dublă), acesta fiind un avataj față de SRL unde este obligatoriu să se apeleze la un contabil autorizat. În același timp,
Impozitul la stat poate fi plătit de către un PFA atât în sistem real cât și prin impozitare pe baza de normă de venit, însă ultima variantă nu este disponibilă decât în cazul unor anumite tipuri de activități desfășurate. O atenție maximă trebuie acordată termenului legal de plată a taxelor și contribuțiilor către stat. Acestea trebuie făcute până pe 15 martie anul curent pentru anul trecut.
Dacă un PFA a avut venituri brute ce depășesc 100000 euro, acesta trece din start pe sistemul real de impozitare, chiar dacă era inclus la impozitarea pe normă de venit. Cei care nu știu ce reprezintă sistemul real de impozitare, e bine să știe că acesta obligă la înregistrarea tuturor operațiunilor economice în partidă simplă.
Ca o concluzie, dacă venitul net pe care PFA-ul estimează că-l va avea este mai mare decât norma de venit, se economisesc bani alegând impozitarea la normă. În cazul în care venitul net pe care estează PFA-ul că-l va obține este mai mic decât norma de venit, e de preferat să se opteze pentru impozitarea în sistem real.
Într-un articol viitor vom dezbate aceleași aspecte în cazul unul SRL pentru ca cei interesați să-și deschidă o afacere, să poată alege cea mai avantajoasă formă de antreprenoriat pentru afacerea lor.
Discussion about this post