După ce ieri prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat noile propuneri de miniștri pentru posturile rămase vacante în guvern, iată că azi președintele Klaus Iohannis a refuzat din nou să semneze decretele de numire a acestora.
„Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante. Am toată aprecierea pentru cei din ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și au decis să respecte votul românilor din 2016 și au decis să rămânem împreună. Este important să continuăm guvernarea.”, a declarat Viorica Dăncilă.
Astfel, Viorica Dăncilă ar vrea să evite un vot de validare a noii formule guvernamentale în Parlament, apelând la disidenții din ALDE pentru a crea aparența menținerii culorii politice a executivului.
Răspunsul președintelui Iohannis a venit astăzi:
”Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!
….
„Repet: Nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea de Parlamentul României”.
Președintele a făcut referire la articolul 85, alin. 2 și 3 din Constituție care prevede că :
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
Textul constituțional lasă loc de interpretări celor doi principali actori ai momentului, prim-ministrul și președintele.Președintele cere primului-ministru să meargă în parlament neapărat pentru validarea noii formule guvernamnetale, dar există și voci în PSD, cum este cea a senatorului Șerban Nicolae care consideră că „Dacă dl Iohannis constată că prin propunerea de remaniere se modifică structura politică a Guvernului, nu are decât să ceară Parlamentului să se pronunţe asupra remanierii. (…) Aprobarea Parlamentului se dă printr-o hotărâre adoptată cu majoritatea parlamentarilor prezenţi”.
O primă rundă la CCR între guvern și președinție, pe tema numirilor guvernamentale, va avea loc în data de 18 septembrie privitoare la numirea miniștrilor interimari.
Discussion about this post