O companie din SUA de tip start-up pe nume Hypergiant Industies a făcut public presei cea mai nouă creație a sa foarte utilă pentru mediul înconjurător. E vorba de un biorector care are capacitatea de a egala cantitatea de CO2 pe care o pot absorbi 400 arbori.
Compania a dat reactorului numele de Eos Bioreactor, el fiind proiectat de către cercetătorii Hypergiant Industies cu ajutorul inteligenței artificiale. Volumul său e de 1,7 metri cubi, spațiul respectiv fiind ocupat de alge.
Acest prototip al start up-ului american oferă noi orizonturi tehnologiei care are rolul de a reduce încălzirea globală. Pe fondul actualelor probleme de mediu cu care se confruntă omenirea, descoperirea aceasta aduce multe speranțe celor care își doresc să protejeze planeta pe care o locuim. Singura problemă e că încă nici un cercetător nu a putut încă să găsească o soluție prin care acest tip de dispozitiv să poată fi utilizat la scară largă.
Ideea de bază a bioreactoarelor e că ele funcționează pe același principiu cu al algelor care preiau dioxidul de carbon din mediu. A prioric, acest tip de mecanism poate fi folosit chiar și la producerea de proteine compatibile cu dieta umană, însă încă nu a fost pus în practică un astfel de experiment. Deocamdată, bioreactorul este utilizat pe Stația Spațială Internațională cu scopul de a reduce dioxidul de carbon din aerul de acolo.
Compania care a creat tehnologia aceasta cu ajutorul cercetătorilor săi a menționat că dorește ca în viitor să facă publice schițele mecanismului care a dus la crearea acestui reactor. Motivația lor e ca inginerii amatori/ profesioniști să poată nu doar crea la rândul lor astfel de dispozitive, ci și să le poată face mai performante. Scopul său principal e să salveze lumea de încălzirea globală, nu de a se îmbogăți creatorii lui, mărturisește Ben Lamm, administratorul companiei americane.
Discussion about this post