Ce au în comun oamenii surprinși în această fotografie? Răspunsul este simplu – nici unul dintre ei nu este un om adevărat și oricine poate împrumuta una din fețele din imagine.
Compania Icons8 a uimit Internetul punând la dispoziția publicului peste 100.000 de figuri omenești de toate rasele și vârstele realizate în întregime pe calculator, disponibile pe pagina https://generated.photos/. Tehnica folosită este atât de performantă încât este practic imposibil să-ți dai seama că sunt doar niște fețe artificiale.
Tehnica oferă o seamă de beneficii practice pentru toți utilizatorii de Internet, însă ridică și o mulțime de semne de întrebare privind riscurile.
Compania afirmă că fețele create pe calculator pot fi utilizate de cei care doresc să personalizeze și umanizeze o pagină de Internet, fără a fi nevoiți să fure imagini de pe alte site-uri. O firmă oarecare poate utiliza figura unei tinere, de pildă, pentru a face mai atractivă pagina dedicată sprijinului pentru utilizatori, la fel cum o firmă specializată în haine pentru cei mici poate împodobi paginile cu chipurile unor copilași adorabili fără a mai cumpăra fotografii de la site-urile specializate. La fel de bine, figurile artificiale pot fi utilizate ca fotomodele, eliminându-se costurile cu angajarea unor persoane adevărate.
Pe de altă parte, această nouă tehnologie ne arată cât de aproape suntem de momentul în care nu vom mai putea distinge ceea ce este real de un fals realizat pe calculator.
Se vor putea, de pildă, inventa persoane care nu există în realitate, folosindu-se fotografii absolut „autentice”. Acest lucru era posibil și până acum, doar că există posibilitatea tehnică de a lua o fotografie și a căuta de unde a fost furată. În cazul imaginilor create prin noua tehnologie, fotografiile vor apărea ca 100% originale, credibile, deci.
În același timp, experții avertizează că ne apropiem cu repeziciune de epoca „deepfake”, în care se vor crea înregistrări video falsificate, care odată puse în circulație vor părea reale. Implicațiile unei asemenea tehnologii sunt înspăimântătoare. Un om obișnuit va putea fi compromis prin punerea în circulație a unor imagini ce îl înfățișează în ipostaze penibile sau comițând o infracțiune.
În domeniul politic mai ales se va putea distruge un adversar prin răspândirea pe rețelele sociale a unui filmuleț falsificat înfățișându-l în compania unei prostituate sau primind mită de un cunoscut infractor. În același timp, o persoană surprinsă cu adevărat într-o situație compromițătoare va putea să se apere tocmai spunând că este un „deepfake” realizat de dușmanii săi.
Discussion about this post