Sexsomnia este o boală de care multe persoane suferă, fără a-și conștientiza afecțiunea. De aceea, o explicare a ei ar putea să facă lumină în viața multora. Dar haideți să aflăm ce situații pot duce la depistarea acestei afecțiuni. În continuare vom descrie un caz tipic de sexsomnie.
O ”ea” se trezeşte din somn masturbându-se, respirând greu şi, uneori chiar bucurându-se de un orgasm. După care adoarme la loc, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Uneori pot să aibă loc chiar și câte e evenimente de acest fel în timpul somnului nocturn.
Cu toate că, la prima privire, astfel de episoade nu pot fi privite decât cu plăcere de către femeia care depistează că are astfel de evenimente nocturne, astfel de evenimente nu sunt altceva decât simptomele principale ale afecțiunii numită sexsomnie.
Boala este una rară, ea provocând persoanele care suferă de această afecțiune să se masturbeze sau să facă sex în somn, fără ca ele să conștientizeze la modul real ceea ce fac în acele momente.
O persoană își poate da seama că suferă de această boală dacă descoperă dimineața că lenjeria intimă este umedă, in condițiile în care ea știe că nu a făcut sex, sau simte că și-a atins clitorisul pe parcursul nopții. O astfel de afecțiune e frustrantă pentru persoana în cauză deoarece ea nu poate controla comportamentul nocturn pe care îl are pe perioada somnului. Nici măcar nu-l poate conștientiza înainte de a avea orgasm.
Boala numită sexsomnia intră, din punct de vedere medical, în tulburările de somn, alături de parasomnie. În categoria tulburărilor de somn sunt incluse afecțiunile care includ activități de rutină din viața cotidiană care se manifestă și pe parcursul perioadei nocturne de somn. Aceste tulburări ce conțin activități anormale pe timpul somnului se manifestă între etapele de somn adânc. Se știe că, pe parcursul nopții există 7-8 perioade se somn adânc, cunoscute și ca R.E.M..
În categoria parasomniilor mai intră mersul în somn (somnambulismul), mâncatul sau mimarea acestui act. Tratarea acestor afecțiuni se face de către psihologi alături de medicii psihiatri care pot realiza un plan terapeutic pentru persoana suferindă e sexsomnie. Boala poate să apară atât la femei cât și la bărbați.
Discussion about this post