Datele recent furnizate de către cercetătorii de la Kaspersky, arată că aplicaţiile care rulează în browser-ul unui utilizator şi urmăresc să obţină criptomonede, în anul 2018 au consumat până la 18,8 gigawaţi de energie electrică. Fenomenul în sine e cunoscut de mulți sub numele de minerit sau webcryptojacking.
Acest consum de energie presupune emisii de CO2 în cantitate de aproape 800 de tone. O astfel de cantitate este comparabilă cu consumul de energie pe care l-a avut populația Poloniei pe parcursul întregului an 2018.
E bine să se știe că unii utilizatori pot deveni ”mineri web” fără ca ei să știe. Acest lucru e posibil prin faptul că alte persoane pot ajunge să le controleze calculatoarele personale. Astfel de situații pot fi depistate verificând dacă anumite aplicații rulate supraîncălzesc PC-ul sau laptopul. O persoană pricepută va verifica și codul sursă al paginilor web.
Tehnica în sine e folosită de către unele persoane pentru a obține criptomonede. Ei se folosesc de vizitatorii anumitor site-uri pentru a se lega de IP-urile lor și a rula aplicațiile în fundal, care crează alternativ criptomonede. De multe ori, cei care accsează site-urile care generează criptomonede altor persoane sunt anunțați prin notificări pe pagina web respectivă, dar utilizatorii nu citesc respectivele mesaje.
Unele site-uri au această practică pentru a-și justifica întreținerea site-urilor fără a mai adăuga abonamente sau reclamele care dernajează atât de mult utilizatorii. De aceea, webcryptojacking-ul este considerat nevinovat deoarece nu duce la pierdere de bani pentru utilizator, iar consumul de energie prin respectiva aplicație este redus. Cu toate că are un cost energetic redus la utilizatorul individual, s-a constatat că la nivel mondial, consumul energetic este incredibil de mare, iar impactul imens.
Nu știm ce măsuri se vor lua în viitor pentru a reduce acest consum energetic care este de până la 1.670 de Mwh , însă Agenția Energetică Internațională a tras deja un semnal de alarmă în acest sens în urma aflării rezultatelor pe anul trecut în ceea ce privește efectele mineritului web. Rămâne să vedem ce legi se vor iniția în acest sens deoarece nu se intenționează ca lucrurile să rămână la fel.
Discussion about this post