Recent a fost dat publicității un raport al Naţiunilor Unite care cere imperios scăderea radicală a emisiilor de carbon pentru a se evita o catastrofă mondială. Acest document a fost redactat pe baza concluziilor a peste 7000 de articole științifice care au avut ca subiect analiza efectelor pe care le are încălzirea oceanelor.
În cadrul Națiunilor Unite există un Grup interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) care a lucrat la document peste doi ani. Ei au analizat nu doar situaţia emisiilor de carbon asupra climei, ci şi felul în care acestea ar urma să influențeze viitorul planetei noastre.
Întreg raportul este conceput în jurul ideii expuse de către specialiștii IPCC care susține că, dacă emisiile de carbon nu vor fi reduse, ne putem aștepta la consecințe catastrofale. Specialiștii spun că putem să ne așteptăm ca orașele de coastă să dispară, râuri și fluvii să fie secate, dar și să vedem dezechilibre majore ale ecosistemelor în mări.
Documentul mai sus amintit a fost consecința unor discuții-maraton între specialiști și oficialități ale unor state, acestă întâlnire având loc la Monaco pe parcursul a 27 de ore. Experții au avut pe masă datele a peste 7 mii de studii care scot la iveală date foarte importante despre evoluția ecosistemelor, ale oceanului, ghețarilor și ale emisiilor de dioxid de carbon la nivelul planetei noastre.
Experții grupului neguvernamental IPCC din cadrul ONU au atras atenția că, dacă până în 2100 nu se vor reduce emisiile de carbon, oceanele ar putea crește cu un metru, aceasta însemnând o crește de zece ori mai mare decât cea pe care oceanele le-au avut pe tot parcursul sexolului XX.
Mai mult decât atât, raportul spune că, dacă se păstrează ritmul de poluare cu dioxid de carbon, nivelul oceanelor ar putea ajunge să aibă cu 5 metri mai mult decât cel actual.
În același document se mai atrage atenția și asupra faptului că probleme mari din cauza poluării cu dioxid de carbon pot să apară și în regiunile continentale. Cea mai gravă situație poate să aibă în joc ghețarii din Himalaya care riscă să se micșoreze și să afecteze mare parte din continentul asiatic.
În ce măsură vor interveni statele lumii în urma acestui raport făcut de Națiunile Unite, rămâne să vedem în continuare.
Discussion about this post