Tuturor ni s-a întâmplat să mergem la magazin în căutarea unor pantofi și să plecăm acasă cu șapte pungi în brațe, cu blugi, tricouri, paltoane, eșarfe și așa mai departe. Ba chiar, fără pantofii pe care-i voiam inițial. Ce vrei, erau reduceri, a fost un chilipir. Deși dacă e s-o zicem pe-aia dreaptă, nu a fost chiar atât de ieftin și sincer, obiectul cumpărat nici nu ne trebuia.
Spre deosebire de droguri sau alcool, dependența de cumpărături nu e luată în serios și nu e tratată ca atare, în mare pentru că nu-i faci nimănui rău dacă-ți mai cumperi o bluză. Doar ție și buzunarului tău.
Ca orice altă dependență, mersul la cumpărături hrănește niște nevoi de bază existente în noi care altfel nu sunt împlinite. Mergând la cumpărături, simțim că am bifat o reușită, că astăzi am făcut ceva, doar avem un lucru tangibil de arătat la sfârșitul zilei.
Shopping-ul ne face să ne simțim bine, băgați în seamă, integrați în societate și productivi. Dar, ca orice dependență, are și multe efecte negative. Pe lângă efectul evident asupra finanțelor personale, shopping-ul (și banii în general) creează anxietate, te stresează, creează complexe de genul „eu n-am destui bani să intru în magazinul X” și în final, ajungi să depinzi de mersul la cumpărături ca să te simți bine în propria piele.
Te regăsești? E ok, nu e nicio rușine, toți facem asta, dar există modalități prin care să reglăm cheltuielile.
Lynne Somerman, expert financiar și antreprenor, ne sfătuiește să ținem un jurnal al cheltuielilor.
„Când îți notezi cheltuielile făcute, ești forțat să trăiești în prezent. […] Observă ce ai cumpărat (și de ce) și învață să mergi mai departe. În esență, tot ce faci e să te înveți singur să fii conștient de ce faci cu banii.”
E o lecție bună, pentru că în timp, ajungi să recunoști diferite tipare, și să te abții. Și-n plus, majoritatea oamenilor cumpără fără să conștientizeze cu adevărat că au pierdut niște bani, și dacă stai și tragi linie la sfârșitul zilei și vezi câți bani nu mai ai acum, încet încet, te dezveți de shopping-ul impulsiv.
Când conștientizezi cu adevărat cât costă un obiect și cât muncești tu pentru banii ăia și câte alte lucruri ai putea face cu suma respectivă, obiectul respectiv nu mai pare chiar așa necesar.
Dar jurnalul financiar dă rezultate pe plan mai îndelungat. Dacă vrei să-ți reglezi cheltuielile de zi cu zi, ar fi o idee bună să-ți faci o listă de cumpărături. Bari Tessler, terapeut financiar din Statele Unite, povestește cum o listă de cumpărături te poate ține pe drumul cel bun. Vrei să cumperi ceva, dar obiectul nu figurează în lista ta – te face să te întrebi, chiar e necesar? Când te trezești dorindu-ți ceva care nu e pe listă, pune-ți câteva întrebări.
Chiar îmi trebuie?
De ce îl vreau?
De câte ori îl voi folosi în realitate?
Chiar o să-l mai vreau până ajung acasă?
Dacă nu ești sigur, lasă obiectul pe raft și dă-ți timp de gândire. Promite-ți că te întorci într-o săptămână dacă încă-l vrei. Cu timpul, începi să fii mai atent la banii cheltuiți și devine obișnuință să-ți pui astfel de întrebări.
Discussion about this post