Astăzi, 1 octombrie, are loc premiera de gală a unui film dedicat uneia dintre cele mai cumplite închisori comuniste. „Între chin și amin” spune povestea a ceea ce istoria numește „Experimentul Pitești”, pus la cale de comuniști pentru a reeduca tineretul României prin tortură și suferință.
Filmul, regizat de Toma Enache, prezintă povestea unui tânăr compozitor, Tase Caraman, proaspăt logodit, care ajunge în iadul reeducării din închisoarea Pitești. Teribilul experiment este condus de temutul Ciumău, șeful penitenciarului.
Nu avem nici astăzi o cifră exactă privind numărul celor ce au trecut prin închisoarea de la Pitești, estimările merg între 1000 și 5000 de oameni, cei mai mulți dintre ei studenți, membri ai organizațiilor de tineret ale partidelor istorice ori ai mișcării legionare.
Așa-zisa reeducare nu a fost altceva decât un program de un sadism înspăimântător, pus în practică de torționarul Eugen Țurcanu, unul dintre cele mai sinistre personaje ale erei. Sub conducerea sa și, de multe ori, cu participarea sa directă, tinerii erau bătuți, umiliți în fel și chip, torturați până ajungeau să recunoască crime imaginare. Adevăratul scop era însă dezumanizarea deținuților, puși să-și descrie proprii părinți drept niște criminali depravați și, în cele din urmă, puși să se lepede de credință.
Povestea spusă de regizorul Toma Enache se învârte în jurul unui personaj fictiv, menit să dea viață miilor de tineri schingiuiți la Pitești. Unii dintre ei, precum părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa ori profesorul Radu Ciuceanu, au supraviețuit și au depus mărturie despre infernul de la Pitești, în numele lor, dar mai ai ales al celor pe care i-au văzut murind sub ochii lor.
„Între chin și amin” se dorește un film document despre o etapă atât de întunecată a istoriei noastre, iar regizorul Toma Enache și-a exprimat speranța ca pelicula să fie o lecție de istorie pentru tineri
„Sper să vină să vadă filmul și apoi să devină curioși să citească mult mai multe despre ce a însemnat „Fenomenul Pitești”, această perioadă groaznică din istoria României.”
În opinia regizorului, profesorii de istorie ar trebui să-și îndrume elevii să vadă acest film, în care, spune el, violența este menținută la cote suportabile, căci o transpunere fidelă a grozăviilor de la Pitești ar fi depășit cu mult normele cinematografice.
Filmul, ce va intra în cinematografe la sfârșitul săptămânii, are o distribuție de excepție Cezara Dafinescu, Victoria Cociaș, Constantin Cotimanis, Ion Dichiseanu,, Petrică Moraru, Vali Popescu, Ana Pârvu, Kira Hagi (fiica lui Gheorghe Hagi).
Discussion about this post