Remarc de fiecare dată când merg la teatru că în public se regăsesc din ce în ce mai puțini tineri. Marea majoritate a publicului constă din bătrânei, oameni care au crescut cu teatrul și au fost învățați de mici să respecte actorii. În generația de astăzi, mai puțin. Suntem o generație crescută la cinema și la mall, și nu prea punem importanță pe mersul la teatru, deși e poate cea mai frumoasă și autentică experiență de a urmări o poveste.
Și totuși, există inițiative faine chiar și în ziua de astăzi, inițiative menite să atragă tinerii în teatru, și pe scenă și în public. Festivalul Excelsior TeenFest a ajuns deja la a cincea ediție și este astăzi în plină desfășurare. Tema festivalului e „Cine sunt EU?” – o întrebare care definește orice tânăr. Spectacolele din cadrul festivalului caută să atragă atenția asupra conflictelor, atât cele interioare cât și cele exterioare, cu care se confruntă adolescenții.
Festivalul are două secțiuni, anume „Reborn Classics” și „Teen Attitude”. Evident, secțiunea „Reborn Classics” încearcă să pună texte vechi într-o nouă lumină. La această categorie, putem vedea în zilele ce urmează piesele „Cei doi tineri din Verona” după William Shakespeare (transformată într-o poveste din ziua de astăzi, despre adolescenții moderni) pe 3 octombrie, „Năpasta” lui I.L. Caragiale (o viziune inedită asupra intro și extrospecției) pe 4 octombrie, „Molière/Ereilom” după Jean-Baptiste Molière și Mihail Bulgakov (o adaptare mai modernă asupra comediografului francez) pe 5 octombrie, iar pe 6 octombrie, „Lecția” de Eugen Ionescu.
Iar la secțiunea „Teen Attitude” avem „Trucul lui Patrick” după Kristo Šagor, povestea unui băiețel de 11 ani care se străduiește să se maturizeze, „Monster” după Duncan Macmillan, despre tânărul captiv între copilărie și adolescență, ambele pe 2 octombrie. Iar pe 3 octombrie, spectacolele „Limite”, un one-woman show despre școala românească, și „Băiatul cu șosete roz”, un comentariu despre câtă atenție dăm proprii imagini.
Printre spectacolele acestea, se strecoară ateliere de fotografie, spectacole de teatru realizate chiar de adolescenți, spectacole de improvizație, expoziția „Cine sunt EU?” în foaierul Teatrului Excelsior și spectacolul de închidere „Famila Addams”. Pe scurt, se anunță o săptămână plină de teatru, cu mai multe locații în capitală și la ore diferite. A, și cu prețuri foarte bune, asta ca să nu mai avem chiar nicio scuză să nu mergem.
Vă las programul aici și hai la teatru!
Discussion about this post