Nimeni nu vrea să accepte că o relația care era cândva fericită a început să cam scârțâie, și uneori, poate fi foarte greu să-ți dai seama cum stau lucrurile, dacă ele chiar nu mai merg, sau pur și simplu, așteptările tale sunt prea mari sau poate doar cauți probleme unde nu sunt.
Ieri am vorbit despre de ce rămânem într-o relație toxică, iar astăzi identificăm câteva semne care-ți spun că ești prins într-o astfel de relație.
1. Intuiție
Poate suna prea ușor, dar adevărul e că de cele mai multe ori, știm când ceva e în neregulă, simțim asta înainte ca partenerul nostru să spună ceva. Nu-ți dai nici tu seama de ce, dar pur și simplu intuiești că ar fi ceva stricat între voi. Și de multe ori, te convingi că nu-i așa, că te înșeli și că e vina ta. Că dacă ai putea să fii un partener mai bun, totul s-ar rezolva.
De fapt, nu-i așa. Învață să-ți asculți intuiția.
2. Simți c-o iei razna
Iar partenerul te încurajează să crezi asta. Ori de câte ori îi reproșezi ceva, te trezești atacată, iar el devine brusc o victimă.
„Simt că nu mă mai asculți” se transformă foarte ușor în „ba tu nu asculți”. Îl bănuiești că te înșală, iar el te atacă, insistând că n-ar face așa ceva, ești doar tu nebună. Brusc, discuția nu mai e despre infidelitatea sa, ci despre faptul că tu ești paranoică.
Dacă partenerul te face constant să-ți pui la îndoială intuiția, că tot vorbeam de ea, și realitatea, s-ar putea să fie momentul să plece fiecare pe drumul lui.
3. Răsplată intermitentă
E o tehnică folosită în studiile pe animale. Să zicem că îi dai șoricelului o bucățică de brânză de fiecare dată când iese din labirint. Încet încet, reduci răsplata, și îi dai brânză doar uneori. Și neștiind niciodată când va veni următoarea răsplată, el va continua să caute ieșirea din labirint, în speranța că asta e cea norocoasă.
La fel și într-o relație. Uneori, partenerul tău e foarte bun cu tine, te laudă, îți vorbește frumos și te face să te simți în al nouălea cer. Alteori, te atacă, te face să te simți mică și neimportantă și te tratează ca și cum orice ai face nu e destul de bun pentru el. E epuizant, dar precum șoricelul în labirint, continui să încerci, neștiind niciodată când vine următoarea „pasă bună”.
4. Izolare socială
De când v-ați cuplat, nu mai petreci atâta timp cu prietenii, nu mai ai vreo dorință să-i cauți, și dai pe la ai tăi din ce în ce mai rar. Și asta e normal, mai ales la începutul unei relații, când tot ce vrei e să petreci timp cu cealaltă persoană.
Dar gândește-te bine – faci asta din drag sau din frică? Parcă ar trebui să-i dai prea multe explicații de ce ieși și oricum știi că nu-i place când te vezi cu X sau Y. N-are niciodată chef să ieșiți cu alți oameni, îți critică întruna rudele și se plânge de singurătate când vrei să ieși cu prietenii.
Adevărul e că orice relație de-afară îi amenință lui controlul asupra ta, așa că te încurajează să tăi orice legătură cu oamenii care ți-ar putea atrage atenția asupra problemelor.
5. Nu ești liberă să fii tu
Deși orice relație include și niște sacrificii, nu ar trebui niciodată să însemne să renunți la ce te definește. Îți place să pictezi, să zicem, dar de când sunteți împreună, nu te-ai mai simțit bine pictând. Ba ți-a răsturnat masa „accidental”, ba a râs de picturile tale, sau pur și simplu ți-a zis să nu mai pierzi timpul.
O persoană unică și independentă e greu de controlat. Dacă te convinge să renunți la a fi tu, o parte din bătălie e deja câștigată.
E un lucru îngrozitor să realizezi că ești într-o relație toxică, și simți că nu ai puterea de a schimba nimic. Dar ai. Un partener toxic vrea doar să crezi că n-ai putere.
Dar ai.
Discussion about this post