Suntem cu toții informați asupra faptului că fiecare aliment pe care-l cumpărăm are în componența sa unul sau mai mulți aditivi alimentari, cunoscuți lumii mai mult sub denumirea de E-uri. Aceste E-uri sunt, de fapt, niște substanțe chimice sau naturale care se adaugă alimentelor pentru a le modifica acestora, într-un fel sau altul caracteristicile. Culoarea, gustul, termenul de valabilitate, toate acestea se pot modifica ușor datorită aditivilor alimentari.
Pentru că aceste tipuri de substanțe există în aproape fiecare aliment existent pe piață, oricât de banal ar fi acesta, curiozitatea cercetătorilor a fost firească, dorința de a afla cum sunt influențate corpurile umane de ingerarea acestor ingrediente fiind urgentă. Și astfel s-a descoperit că nu este niciun E care să nu influențeze într-un anume fel corpul uman.
De la cele mai de temut E-uri, care modifică balanța hormonală și chiar dau creierului semnale care să producă dependența față de un anumit aliment, până la cele care provoacă alergii inexplicabile, sau din categoria aditivilor care provoacă chiar și infertilitate, semnalele de alarmă au tot sunat și nimeni nu le-a băgat în seamă.
Cu certitudine se știe că hrana care conține aditivi alimentari nu este cea mai benefică pentru sănătatea noastră și ar fi bine pe cât posibil să o evităm. Însă tot așa știm că mirosul și gustul acestor tipuri de produse interzise provoacă o poftă uriașă și o nevoie chiar dureroasă de a le consuma, o foame care nu se poate controla decât mancând. Asta înseamnă că la creier deja a ajuns un semnal care va fi din ce în ce mai puternic și mai greu de stăpânit.
Obezitatea, problemele hormonale, unele probleme psihice, dependența de mâncare, pierderea încrederii de sine, iată urmări dintre cele mai nefaste ale consumului de aditivi alimentari. Alternativa este una foarte comodă, sănătoasă, întoarcerea la fructe și legume, la mâncarea proaspătă, gătită cu cât mai puține adaosuri chimice și cu multe bunătăți din natură.
Discussion about this post