Regina Elena a României, mama Regelui Mihai I, a murit la Lausanne în data de 29 noiembrie 1982, cînd încă țara noastră se afla sub dictatura comunistă.
Ea va fi repatriată mâine, 18 octombrie 2019, pentru a se odihni alături de fiul ei, Regele Mihai, în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeș.
O aeronavă a Forțelor Aeriene Române va aduce siciriul Reginei Elena pe aeroportul internațional Otopeni mâine, la ora 11.Aici se va oficia un serviciu militar și religios la care vor lua parte Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România.
La ora 11:45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internațional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între 12:00-12:45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Majestatea Sa Margareta dorește ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în fața Palatului Elisabeta.
De aici, cortegiul funerar se va deplasa către Curtea de Argeș pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găești (ora 14:10), Topoloveni (ora 14:40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15:05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16:00).
Sâmbătă, 19 octombrie 2019, la ora 12:00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.
La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.
Majestatea Sa, Custodele Coroanei, și surorile îi spuneau ”Amama”, un nume frumos, care înseamnă bunică, dar are și un înțeles profund apropiat de cea a latinului ”anima”, care înseamnă suflet.
Amama a fost o femeie erudită, cu vaste cunoștințe în artele plastice, muzică și literatură. Cercul ei de prieteni număra actori, romancieri, sculptori, poeți și muzicieni, ca și o mulțime de oameni cu talent ieșit din comun, precum mari bijutieri, arhitecți de grădini ori specialiști în flori și plante.
Ca regină-mamă a României, ea a fost curajoasă și și-a păstrat această calitate și în repetatele exiluri, în împrejurări care ar fi sfărâmat o femeie mai puțin hotărâtă sau cu mai puțină forță spirituală. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Amama a înfruntat cu mult curaj nazismul, în încercarea de a ajuta pe evrei, a arătat o tărie de caracter de neclintit, urmărind ceea ce știa că este drept și bun, reușind să păstreze mereu o prezență demnă. Implicarea sa în salvarea atâtor vieți de oameni de credința iudaică, în timpul dictaturii lui Ion Antonescu, a fost recunoscută formal prin numirea ei post-mortem, de către Yad Vashem, ca „Drept între popoare“.
”Regina Elena se întoarce, dincolo de moarte, la țara ei, la Coroana ei, la ce a avut mai de preț, dragostea și încrederea în România.”, a transmis Majestatea Sa Margareta , Custodele Coroanei Române, într-un mesaj public adresat românilor.
Dumnezeu să o odihnească!
Discussion about this post