Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat în această săptămână decizia de a înregistra denumirea de „Telemea de Sibiu” în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate. Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, susţine că prin înregistrarea la Uniunea Europeană (UE) a produsului se va opri falsificarea acestuia pe piaţa românească.
„Toţi am văzut că se prezentau pe piaţă cu Telemeaua de Sibiu, peste tot aveai brânză de la Jina. M-am dus în multe pieţe, iar în Bucureşti în toate pieţele şi mi-am spus că nu e posibil aşa. Ştiţi că am făcut o serie întreagă de controale şi facem în continuare, pentru a stăpâni dorinţa aceasta de câştig imediat şi de falsificare a produselor. Nu greşim cu nimic spunând că este imposibil ca ţara românească să se alimenteze cu brânză de la Jina peste tot. Şi atunci am luat această măsură. Nu a fost uşor, nu au dorit-o mulţi, de aceea au plecat doar cinci la drum, contestând apoi. Până nu înregistrăm produsul ca să stopăm această piaţă paralelă, această falsificare şi această dorinţă de câştig imediat şi nemeritat, nu putem să facem ordine. De aceea am plecat cu nişte tineri extraordinari, iar prima măsură s-a văzut: a plecat din magazine, nu o să o mai vedeţi în altă parte”, a declarat Petre Daea.
Potrivit MADR, Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minimum 21 de zile.
În prezent, România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu – IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei – IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnaţi de Pleşcoi (2019) şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016), respectiv Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.
De asemenea, potrivit directorului general al Direcţiei de industrie alimentară din MADR, Amelia Elena Rus, alte patru dosare au fost trimise în analiză la Comisia Europeană pentru obţinerea înregistrării pe sisteme de calitate europeană: Caşcavalul de Săveni, Salata de icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcinta dobrogeană.
Discussion about this post