Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au decis să instituie Bursele “Regele Mihai I” și “Regina Ana”, cu caracter anual, destinate, în mod simbolic la București și Chișinău, studenților Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și, respectiv, studenților Universității Agrare de Stat din Moldova.
Bursele Anului I vor fi acordate vineri, 25 octombrie 2019, într-o ceremonie care va avea loc în Sala Tronului de la Palatul Regal. Vor primi primele Burse Regele Mihai I și Regina Ana doi studenți și două studente, aparținând celor două universități.
Bursele Regale continuă tradiția de sprijinire și încurajare a educației naționale de către Coroana Română și vor fi împărțite egal între București și Chișinău.
Acestea vor fi acordate în ziua când se împlinesc 98 de ani de la nașterea Majestății Sale Regele Mihai I al României.
Tot mâine, la Palatul Regal din capitală, în sala Tronului, va avea loc o serie de evenimente, la care vor lua parte Custodele Coroanei, Margareta a României, Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria.
După acordarea burselor regale la ora 16.00, Custodele Coroanei va acorda certificatul de Furnizor Regal unor companii si persoane.
De asemenea, de la ora 17.00, aceasta va conferi o serie de ordine si decorații regale unor persoane și instituții din România.
Vineri, de la ora 19.00, Fundația Regală Margareta a României va organiza Concertul Regal Caritabil la Ateneul Român, în prezența membrilor Familiei Regale, concert ce are loc mereu de ziua nașterii Regelui Mihai I.
Născut pe 25 octombrie 1921, Regele Mihai a fost suveran al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947. Ultimul șef de stat din perioada celui de-al doilea Război Mondial, a devenit pentru prima dată rege după moartea bunicului său, Ferdinand, și în urma renunțării la tron a lui Carol al II-lea (decembrie 1925). A fost detronat de tatăl său, după doar trei ani; a reprimit coroana un deceniu mai tarziu, dupa abdicarea lui Carol al II-lea.
A fost obligat să abdice în 30 decembrie 1947 și s-a exilat în Versoix (Elvetia), iar revenirea în țară nu i s-a permis până în 1997.
În iunie 1948 s-a căsătorit cu Prințesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută și sub numele de Regina Ana a României, cu care are cinci fiice. Cei doi au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.
Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017.
Discussion about this post