Prima întrebare în cazul copiilor bolnavi și singuri în spital e… „cine?”. „Cine va sta cu ei, acolo, până când se fac bine? Când sunt singuri, copiii bolnavi petrec mai multe zile în spital decât cei care sunt alături de părinți. „Cine îi alintă?” „Cine îi ține în brațe?” Eu! Eu sunt Blondie! Stau și eu! Și eu!
„Și eu sunt Blondie!”
Și eu sunt Blondie” este programul asociației cu același nume care aduce voluntari instruiți alături de copiii internați singuri în maternități și secții de pediatrie. Când este împreună cu un copil, voluntarul face ce ar face o mama dacă ar fi acolo: îi vorbeste, îl mângăie, îi spune povești, îl alintă, îl iubește. Cam ce face mama.
Aflăm de pe siteul asociației că la acest program pentru a participa ca voluntar trebuie să ai 16 ani împliniți, să ai o stare de sănătate bună și să nu suferi de boli transmisibile. Medicul aplicantului pentru această poziție va trebui să pună asociației la dispoziție un document care să ateste că este apt pentru activitatea de voluntariat și câteva analize de bază, pe care va trebui sa le repete din când în când pentru siguranța copiilor.
Copiii pentru care a fost creat acest program sunt copii care stau in spital, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, fără părinți sau alți aparținători. De cele mai multe ori nu sunt copii abandonați. Motivele pentru care sunt, totuși, singuri în spital, pot fi legate de faptul ca mai au frați acasă și mama nu îi poate lăsa singuri. De fiecare dată, este vorba despre o situație care trebuie tratată delicat, cu empatie și compasiune.
Cei care doresc să fie mame voluntare trebuie să se înscrie în această asociație În primă fază vor avea un interviu cu o persoană din cadrul organizației, ca mai apoi să fie instruită împreună cu medicii din spitalele partenere din orașul de unde este doritoarea.
Urmează cursul care va cuprinde o parte teoretică și una practică, pe un simulator medical de neonatologie. Pare că este o păpușă, dar nu este. Un simulator este conceput să arate cât mai apropiat de imaginea unui copil nou-născut. Are chiar și greutatea unui bebeluș, are coloană vertebrală, plămâni și poate fi conectat la diferite aparate.
Urmează să se semneze apoi un contract de voluntariat.
Adelina Toncean și ea mamă, care a trecut printr-o grea suferință. este cea care a înființat Asociația Blondie pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii ignorată și discriminată este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.
Discussion about this post